FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osam prosvjednika ubijeno u Siriji

Autor: nbar
DAMASK, 18. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Sirijske snage ubile su osam prosvjednika tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak u gradu Homsu u sukobima koji su izbili nakon što je jedan od plemenskih vođa preminuo u zatočeništvu sirijskih snaga.

"Homs kipti. Snage sigurnosti i režima već mjesec dana provociraju", kazao je jedan neimenovani aktivist za britansku novinsku agenciju Reuters.

"Civili su tijekom protekle noći preuzeli ulice u različitim područjima grada i na njih se pucalo", dodao je.

Isti izvor kazao je da su se neredi u Homsu pojačali nakon što su vlasti predale tijelo šeika Badera Abu Muse iz plemena Favara, a na njegovom pokopu u subotu ubijen je jedan 12-ogodišnji dječak.

Abu Musa je uhićen prošli tjedan nakon što je sudjelovao u prodemokratskim demonstracijama, jednima u nizu demonstracija u Siriji u znak prosvjeda protiv jedanaestogodišnje vladavine predsjednika Bašara al-Asada.

Sirijske vlasti pokrenule su kampanju uhićenja odvjetnika, nezavisnih intelektualaca i aktivista tijekom prosvjeda koji su izbili prije mjesec dana.

Službeni izvori optužuju naoružane skupine za nasilje, tvrdeći da su oni otvorili vatru na snage sigurnosti.

Homs, grad oko 160 kilometara sjeverno od Damaska, poznat je po visoko obrazovanom stanovništvu, koje uključuje umjetnike, intelektualce i važne nacionalne figure koje se protive monopolu stranke na vlasti.

(Hina) xnab ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙