FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asad u obraćanju parlamentu nije objavio reforme

Autor: vrad
DAMASK, 30. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u svom prvom govoru od početka prosvjeda u zemlji u srijedu nije spomenuo nijednu važniju reformu, pa ni simbolično ukidanje izvanrednog stanja koje je na snazi od 1963. godine.

No, zato je u obraćanju zastupnicima u sirijskom parlementu govorio o "velikoj uroti" protiv svoje zemlje rekavši: "Ne želimo borbu, sirijski narod je miroljubiv, ali nećemo oklijevati da stanemo u obranu svoje stvari, svojih interesa i načela". Naglasio je da nerede u zemlji pokušava potaknuti kaos u zemlji.

Najava ukidanja izvanrednog stanja i drugih mjera liberalizacije očekivala se u Asadovu govoru u kojemu na koncu nije bilo ni spomena o konkretnim reformama.

Prošli tjedan njegova savjetnica Busejna Šaban najavila je ukidanje izvanrednog stanja, donošenja zakona o pluralizmu političkih stranaka i izmjene zakona o medijima koje idu u smjeru većih sloboda.

Asad je načelno rekao da zemlji trebaju reforme i da će ih provoditi nova vlada. Najavio je jačanje nacionalnog jedinstva, borbu protiv korupcije i otvaranje novih radnih mjesta.

Njegov govor su zastupnici dočekali ovacijama i uzvicima "krvlju i dušom žrtvovat ćemo se za tebe Bašar".

U Siriji od 15. ožujka traju neviđeni prosvjedi protiv Asadova režima. Od toga dana šezdesetak ljudi je ubijeno, a na desetine ih je uhićeno u prosvjedima, po ocjeni aktivista za ljudska prava.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙