FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD osudio represiju protiv prosvjednika u Siriji

Autor: dhai
WASHINGTON, 21. ožujka 2011. (Hina/AFP) Sjedinjene Države u ponedjeljak su osudile Siriju zbog represije prema protuvladinim prosvjednicima tijekom vikenda, optužujući vladu u Damasku za uporabu "nerazmjerne sile" protiv demonstranata.

"Pozivamo sirijsku vladu da dopustiti mirne prosvjede. Oni koji su odgovorni za nasilje tijekom vikenda moraju biti pozvani na odgovornost", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor.

Izvješća pokazuju da je sirijska vlada koristila "nerazmjernu silu" protiv civila, kako protiv prosvjednika tako i onih koji su bili na pogrebima ubijenih u ranijim demonstracijama, dodao je Vietor.

Najmanje jedna osoba je ubijena, a više od ih je 100 ranjeno u nedjelju kada su sirijske snage sigurnosti pucali na prosvjednike koji su izazvali nerede u južnom gradu Daraa, rekli su aktivisti za ljudska prava.

U subotu su snage sigurnosti uhitile desetke prosvjednika u gradu Daraa, gdje su tisuće ljudi nazočile pogrebu dviju od četiri žrtve ubijene u prosvjedima u petak.

"Pozivamo sirijsku vladu na suzdržanost od nasilja nad prosvjednicima, te da poštuje svoje obveze prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima i omogući sirijskim građanima da ostvaruju pravo na slobodno okupljanje", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Mark Toner.

Tisuće Sirijaca ponovo je prosvjedovalo u gradu Daraa u ponedjeljak, a jedan 11-godišnji dječak umro je od rane koju je zadobio kada su sirijske snage sigurnosti rastjerivale raniji prosvjedni skup u gradu, rekao je jedan aktivist za ljudska prava.

(Hina) xdh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙