FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed u Osijeku

Autor: vsik
OSIJEK,16. travnja, 2011.(Hina) - Na prosvjedu protiv jučerašnje haške osude hrvatskih generala Gotovine i Markača koje je danas održan u organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije na osječkom središnjem Trgu Ante Starčevića okupilo se, prema procjeni organizatora, oko 2000 građana koji su izrazili nezadovoljstvo i radom Haškog tribunala i hrvatske Vlade, koji su kako je rečeno jednaki krivci za "sramotnu osudu kojom je osuđena cijela Hrvatska".

Damir Buljević, predsjednik Koordinacije udruga istaknuo je kako je "netko namjerno zaboravio na ubijene daljske policajce, civile, razorena sela i gradove, prognane mještane Aljmaša, Dalja, Erduta", dodavši kako je u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata ubijeno 15.000 ljudi, tisuću se još vode kao nestali, kroz logore u Srbiji i BIH prošlo je više od 30.000 ljudi a 300 ih je ubijeno. "Bili smo naivni što smo vjerovali da će hrvatska krv biti vrednija od tuđinskih interesa i domaćih prodanih duša", kazao je, posebno prozvavši bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, za kojega je između ostalog rekao da "jedino Crkvu mrzi više od Tuđmana".

Predsjednik osječke HVIDRA-e Miljenko Kolobarić, rekao je da je jučerašnjom haškom osudom hrvatskih generala, a prije toga hrvatskom osudom generala Branimira Glavaša "Hrvatska postala zločinačka organizacija koju će cijeli svijet tako prihvatiti".

"Jučer je ponovno pregažen osječki crveni fićo", kazao je.

Mesića je nazvao veleizdajnikom, a kao glavni krivci što je obrambeni Domovinski rat "proglašen udruženim zločinačkim pothvatom najodgovorniji su još Bajić, Sanader, Račan, Šeks, Kosor, Josipović" istaknuo je Kolobarić, te dodao kako ga je sramota što živi u državi koju vode "tako licemjerne osobe". Sve što se u posljednje vrijeme događa "a posebno jučerašnja presuda siguran su znak da Hrvatska ni lipe odštete neće dobiti od Srbije". Premijerki Kosor "i ostalima poručujem da su izdali nacionalne interese i cijelu Hrvatsku".

Ratni ministar MUP-a i predsjednik "Hrvatske straže" Ivan Vekić, poručio je između ostalog da se "veleizdajnici svoje Domovine i trebaju plašiti" jer su kako je rekao odgovorni što se obrambeni rat sada prikazuje kao agresorski. Poručio je da "oružje nije daleko od naših ruku", dodavši da je "najteži plač djeteta u ratu i odraslog čovjeka u miru", a jučer u Zagrebu i danas ovdje u Osijeku plaču odrasli ljudi.

Predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Osječko-baranjske županije i Veterana Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Šime Bubalo poručio je predsjednici Vlade "Sram vas bilo, molim vas nemojte nas više braniti, što prije idite".

Svih desetak govornika tražilo je raspisivanje izbora te osudilo aktualnu vlast za propuste koje su kako su istaknuli "namjerno činili kako bi se dodvorili onima koji ništa drugo ne žele nego Hrvatsku proglasiti agresorom i pokupiti ono što je još ostalo od već rasprodane države", a nezadovoljstvo su izrazili i predsjednikom Ivom Josipovićem.

Na prosvjednom skupu, prepunom emocija i na kojem je veći broj građana plakao, nazočni su bili između ostalih osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, saborski zastupnici HDSSB-a Boro Grubišić, Dinko Burić i Zoran Vinković.

Uz fotografije generala Gotovine i Markača prosvjednici su držali i fotografije Branimira Glavaša.

(Hina) xvsik ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙