FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 16. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - U Vladi je danas oko 10 sati počeo sastanak premijerke Jadranke Kosor s predstavnicima 42 braniteljske udruge iz Domovinskog rata, a tema razgovora je situacija nakon prvostupanjske presude Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te mogući daljnji pravni koraci. Zatvorenom sastanku nazočni su i umirovljeni general Ivan Čermak koji je jučer nepravomoćno oslobođen optužbe, predsjednik Akademije pravnih znanosti prof. Željko Horvatić, ministri Dražen Bošnjaković, Davor Božinović, Tomislav Karamarko, Tomislav Ivić i Branko Bačić te savjetnik premijerke umirovljeni general Damir Krstičević. Predsjednik Akademije pravnih znanosti Željko Horvatić jučer je izjavio kako je prvostupanjska presuda generalima Gotovini i Čermaku i obrazloženje u pogledu udruženog zločinačkog pothvata neprihvatljivo za hrvatsku državu i hrvatske građane.

VUKOVAR - Na Županijskom sudu u Vukovaru u utorak bi iskaz trebalo dati nekoliko svjedoka u vezi s optužnicom koju je Tužiteljstvo Republike Srbije svojedobno podignulo protiv ratne i sadašnje ravnateljice vukovarske Opće bolnice dr. Vesne Bosanac, za - kako navodi srbijansko Tužiteljstvo - "ratne zločine 1991. godine", potvrdila je danas Hini dr. Vesna Bosanac. Podsjetila je kako je srbijansko Tužiteljstvo optužnicu podiglo još 1992. godine, optužujući nju i tadašnjeg kirurga u vukovarskoj Ratnoj bolnici dr. Juraja Njavro, za - kako navode u Beogradu - nesavjesno liječenje ranjenika bivše Jugoslavenske vojske i lošeg upravljanja bolnicom u Vukovaru 1991. godine. Ravnateljica vukovarske Opće bolnice dr. Bosanac nije željela precizirati o čijim je svjedocima riječ- da li obrane ili optužbe i jesu li svjedoci iz Vukovara ili Srbije, naglasivši kako se "neće miješati u rad suda". U vezi s tom optužnicom dr. Vesna Bosanac dala je u ožujku iskaz hrvatskoj policiji te odbacila sve navode iz Srbije. "Koliko znam, Intepolova tjeralica protiv mene postoji od 2009. godine i nisam previše iznenađena postupkom srbijanskog Tužiteljstva koliko povrijeđena njihovom upornošću da nas - koji smo bili ubijani, mučeni, zatvarani, a naši domovi razarni - proglase krivcima i zločincima", istaknula je u izjavi Hini dr. Vesna Bosanac. Također je kazala kako očekuje da budu odbačene sve optužbne protiv nje, ali i kako previše ne vjeruje srbijanskim vlastima. Kirurg u vukovarskoj Ratnoj bolnici dr. Juraj Njavro preminuo je u rujnu 2008. godine.

RIJEKA - Prvi puta Muka Gospodnja uprizorena je u središtu Rijeke, u organizaciji Mreže katolika grada Rijeke, a nakon toga u riječkoj katedrali Sv. Vida nadbiskup Devčić služio je svetu misu posvećenu hrvatskim braniteljima i generalima. U propovijedi nadbiskup Devčić je simbolično povukao paralelu događaja koji se odvijao u Haagu i Isusovog suđenja, rekavši kako se ono što se dogodilo Gospodinu, u današnje vrijeme događa mnogim pravednicima i nevinima. Raspoloženje današnjeg čovjeka je poput Jeremijine 'Tužaljke' koju su vjernici čuli u Prvom čitanju, a Isusova muka počela je i prije njegovog suđenja, kazao je mons. Devčić. "On je odavno bio okružen onima koji su ga htjeli ubiti i kamenovati. Već ranije mu je bila izrečena presuda", naglasio je. Utjehu vjernicima nadbiskup Devčić dao je u vidu Jeremijinog iskustva koji je, okrenuvši se Bogu, pronašao nadu. "Važno je da u ovim trenucima svoje povjerenje stavimo u Gospodina", poručio je riječki nadbiskup. Osvrnuvši se na presude hrvatskim generalima na Haaškom sudu primijetio je kako se i na te postupke može gledati kao na djela Božje ljubavi jer nas je time priljubio uz svoj križ, a samo po križu moguće je spasenje. "Gospodin nam šalje ovo poniženje, otriježnjenje, ovaj križ da bi nas vratio na pravi put", istaknuo je nadbiskup Devčić dodavši da je put do uskrsnuća Isusov poziv da povjerujemo u njega jer samo tako je moguće uskrsnuće.

TORDINCI - Petstotinjak vjernika sudjeluje od jutros na križnom putu "Putem masovnih grobišta", koji Župa Presvetog Trojstva u Tordincima, kod Vinkovaca, organizira u spomen na 261 hrvatskog branitelja i civila ubijenog tijekom srpske agresije i okupacije tog područja u Domovinskom ratu, te pokopanog u masovnim grobnicama na području tordinačke župe. Predvođeni tordinačkim župnikom, velečasnim Markom Bubalom i župnikom iz Šarengrada, fra Josipom Šoštarićem, vjernici će do večeri u molitvi proći 30 kilometara dug križni put od Tordinaca preko Antina i Korođa do Ćelija, prvog hrvatskog sela što su ga srpski agresori spalili na početku Domovinskog rata. Križne postaje su mjesta masovnih grobnica, crkve, križevi krajputaši i putokazi pored cesta i poljskih puteva dok će po povratku u Tordince, u tamošnjoj crkvi bit služena zahvalna molitva. U masovnim grobnicama na području župe Tordinci tijekom srpske agresije i okupacije u Domovinskom ratu pokopan je 261 hrvatski branitelj i civil od kojih, na području Tordinaca 208, Antina 17, Korođa četiri i Ćelija 32. Križni put "Putem masovnih grobišta" organizira se od 2002. godine.

ZADAR - Na zadarskom su području tijekom protekle večeri i noći zabilježeni pojedinačni slučajevi paljenja automobilskih guma ili kontejnera za smeće, kod kojih nije nastupila veća materijalna šteta niti je bilo ozlijeđenih osoba, priopćila je danas Policijska uprava zadarska. Kako se navodi, svi događaji odnosili su se uglavnom na paljenje automobilskih guma, bacanje granja i kamenja na dionicu ceste D 8 i na željezničku prugu Zadar-Knin, te je zapaljeno nekoliko kontejnera za smeće. Na intervencije su izlazili djelatnici lokalnih vatrogasnih društava. Također je zabilježeno pisanje raznih grafita po fasadama, među kojima "Heroj Gotovina". Iz PU zadarske napominje kako "ni u jednom slučaju nije nastupila veća materijalna šteta, niti je bilo većih prekida u prometovanju na dionicama županijskih ili državnih prometnica".

ZAGREB - U zagrebačkom naselju Trešnjevka rani jutros došlo je do puknuća vrelovodne cijevi, a u tijeku je sanacija, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba. Kako se navodi, jutros u 5,25 iz Centra 112 gradski je Ured dobio informaciju kako je na adresi Rabarova 22, na Trešnjevci, došlo do puknuća vrelovodne cijevi. Na teren su izašle sve potrebne službe za sanaciju. Vatrogasci su ispumpavali vodu iz dvaju poplavljenih podrumskih prostora, stambenog i poslovnog, pri čemu je jednom vatrogascu opečeno stopalo jer mu je voda ušla u čizmu. Odmah je previjen i njegovo stanje je dobro. Sanacija vrelovoda je u tijeku, navodi se.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙