FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždinski "Vrtovi života" za pomoć korisnicima socijalne pomoći

Autor: vvar
VARAŽDIN, 15. travnja 2011. (Hina) - Kako bi pomogli korisnicima socijalne pomoći te omogućili uporabu dijela gradskog zemljišta koje nitko ne obrađuje, grad Varaždin, Gradska tržnica, Razvojna agencija Sjever – DAN i Udruga Zelena mreža Varaždinske županije pokrenuli su projekt "Vrtove života" koji je danas predstavljen na mjestu budućih vrtova u prigradskom naselju Hrašćici.

Svi varaždinski korisnici socijalne pomoći ili nezaposleni žive u stanovima i nemaju vlastito dvorište, a željeli bi na nekoliko gredica zasaditi malo voća i povrća, mogu se javiti u gradski upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb i možda dobiju zemljište na uporabu, istaknuo je na mjestu budućih vrtova varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Naglasio je da je taj projekt novost u Hrvatskoj te da je pokrenut radi borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Za sjetvu je pripremljeno oko devet tisuća četvornih metara zemljišta koje će biti rasparcelirano, pa će svaki od 40-ak korisnika na uporabu dobiti 16 gredica, istaknuo je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar. Građanima će se osigurati i sjemenje, alat, kućica za alat i oprema te crpka za vodu, a Zelena mreža organizirat će predavanja i radionice na kojima će moći naučiti više o ekološkom uzgoju.

Tržnica je spremna preuzeti viškove proizvedene u Vrtovima života te ih u ime građana koji su ih uzgojili prodati, kako bi oni nešto i zaradili. U Zelenoj mreži kane organizirati i zadrugu koja bi olakšala prodaju voća, povrća ili cvijeća, primjerice, restoranima.

Bude li razvoj u Vrtovima života u Hrašćici povoljan, možda već sljedeće godine zemljište na uporabu ustupimo i braniteljskim i umirovljeničkim udrugama te ostalim građanima koji bi rado obrađivali zemlju kad bi ju imali, istaknuo je gradonačelnik Čehok.

(Hina) xvvar yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙