FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSLS: presuda dokaz da je Haaški sud politički sud

Autor: mbuj
ZAGREB, 15. travnja 2011. (Hina) - Predsjednik Hrvatske socijalno - liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor rekao je da HSLS nikada neće prihvatiti presudu o udruženom zločinačkom pothvatu te da je ona dokaz da je Haaški sud politički sud i da u međunarodnom pravu postoje različiti kriteriji za velike i male narode.

"Presuda haaškog suda jest presuda hrvatskoj državi. Stoga tražimo od Vlade RH da nas kao građane zaštiti te da učini sve da u žalbenom postupku ospori presudu radi naše djece, radi budućih generacija", naglasio je Kosor na konferenciji za novinare.

"Kao sukrivce u ovom postupku vidimo djelovanje bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića te pasivnost u djelovanju svih vlada Republike Hrvatske od 2000. godine do danas", rekao je.

Na upit u kojem dijelu najviše zamjeraju bivšem predsjedniku Mesiću, Kosor je odgovorio "u svakom dijelu njegovog djelovanja po pitanju ovih procesa". "U djelovanju od kada je bio predsjednik RH sudjelovao je u svemu što je bila otegotna okolnost za donošenje ovakve presude", izjavio je Kosor.

Mi očekujemo jedinstvo svih hrvatskih političkih stranaka, vlasti i oporbe, da svi kroz institucije hrvatske države uložimo napor kako bi u žalbenom postupku osporili veći dio presude koja je izrečena hrvatskim generalima, rekao je. Nitko od nas u HSLS-u ne spori da je nakon akcije bilo zločina, ali za to postoje pojedinci koji su krivi i njima se za to treba suditi, kazao je Kosor.

Presudu je na konferenciji za novinare komentirao i bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša. "Ona je doduše, nepravomoćna, ali kako sada stvari stoje, ja ne mogu reći da sam optimist u tom pogledu", kazao je Budiša. Rekao je da je na sam dan čitanja optužnice u Haaškom sudu rekao kako je ta optužnica "promašena, šuplja, neargumentirana, u nekim dijelovima apsurdna". "Sada to mogu reći i za ovu presudu", kazao je Budiša.

"Ima nas koji smo prije deset godina, suočeni s optužnicom protiv generala Gotovine vidjeli današnji dan", istaknuo je Budiša, dodajući da ipak nisu pomišljali na ovako drastičnu kaznu.

"Baš zato što smo vidjeli današnji dan prije deset godina platili smo veliku cijenu, došli u sukob s koalicijskim partnerima, izgubili dio stranke ali smo se tada odgovorno ponašali upravo razmišljajući koje će biti posljedice za hrvatsku budućnost ako jednom ta optužnica završi i presudom", rekao je Budiša.

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙