FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal otkupio obveznice u roku

Autor: gvla
LISABON, 15. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Portugal je u petak otkupio 4,2 milijarde eura vrijedne dospjele obveznice, priopćila je glasnogovornica ministarstva financija te zemlje koja je nedavno zatražila kriznu pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Unatoč tome, cijena osiguranja povrata portugalskog duga porasla je za dodatnih 13 baznih bodova na 603 bazna boda, što znači da sada osiguranje povrata 10 milijuna eura vrijednih obveznica stoji dodatnih 603 tisuće eura, tvrdi tvrtka za financijsko savjetovanje Markit.

Portugalu 15. lipnja dospijeva na naplatu dodatnih 4,9 milijardi eura vrijednih obveznica.

Ta zemlja pregovara s EU-om i MMF-om o paketu krizne pomoći zatraženom prošli tjedan. Ministar financija Fernando Teixeira dos Santos kazao je da će njegovoj zemlji trebati krizni zajmovi kako bi nakon lipnja pokrila svoje potrebe za financiranjem.

"Uvijek smo naglašavali da imamo uvjete za podmirivanje obveza. Današnje smo obveze podmirili prema rasporedu", kazala je glasnogovornica.

Ulagači u obveznice ipak su podigli prinose koje očekuju od ulaganja u portugalski dug na nove najviše razine od uvođenja eura, pa tako za 10-godišnje obveznice sada traže prinos od 9,26 posto. U četvrtak na zatvaranju prinosi su iznosili 9,15 posto. Prinosi na obveznice s rokom dospijeća pet godina sad iznose 10,7 posto.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙