FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitsko Gradsko vijeće: rasprava zbog sazivanja sjednice danas

Autor: pgas
SPLIT, 15. travnja 2011. (Hina) - Početak današnje tematske sjednice splitskoga Gradskog vijeća o odlagalištu komunalnog otpada Karepovcu obilježila je rasprava između HDZ-ove vijećnice Sanje Bilač, koja je tražila da se ona odgodi kako bi se mogao pratiti prijenos presude hrvatskim generalima u Haagu, i vijećnika ostalih stranaka koji su se suprostavili takvom prijedlogu.

Sanja Bilač pozvala je 21 nazočnog vijećnika da napuste dvoranu i da se danas ne održi sjednica splitskoga Gradskog vijeća jer, kako je objasnila, nije u redu da Gradsko vijeće zasjeda na dan presude, kako je rekla, "našim herojima".

"U trenutku kada cijela Hrvatska s nestrpljenjem i strepnjom očekuje presudu hrvatskim generalima u Haagu splitsko Gradsko vijeće raspravlja o odlagalištu otpada - to je sramotno", rekla je Bilač.

Vijećnik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Luka Podrug nazvao je zahtjev HDZ-ove vijećnice Bilač "niskim politikanstvom".

"Ne treba dopustiti da HDZ, koji je izručio i zatvorio Antu Gotovinu, sada politizira jer to je bezobrazluk", rekao je Podrug.

Vijećnik SDP-a Marin Jurjević također je rekao kako današnju sjednicu splitskoga Gradskog vijeća ne treba politizirati zbog presude hrvatskim generalima u Haagu niti treba izgovarati teške riječi. "Danas jest osjetljiv dan", istaknuo je Jurjević i dodao kako nitko nikoga ne želi uvrijediti niti podcijenjiti odražavnjem sjednice Gradskog vijeća jer danas zasjeda i Hrvatski sabor.

Vijećnici su se složili da se današnja sjednica održi, a da se uoči početka presude hrvatskim generalima u Haagu ili završi ili prekine te da se nastavi naknadno. Nakon toga HDZ-ova vijećnica Sanja Bilač demonstrativno je napustila sjednicu.

Državni tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski, koji je sudjelovao na današnjoj sjednici splitskoga Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o odlagalištu komunalnog otpada Karepovcu, istaknuo je kako će Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju iz strukturnih fondova EU-a na godinu imati na raspolaganju oko 600 milijuna eura za zaštitu okoliša.

"Oko 300 do 350 milijuna eura bit će usmjereno na izgradnju vodoopskrbe i odvodnje te pripremu i distribuciju pitke vode i obradu otpadnih voda, a preostalih 200 do 250 milijuna eura trošit će se za sanaciju odlagališta otpada i izgradnju središta za gospodarenje otpadom", objasnio je Ružinski. Posebice je istaknuo važnost "sanacije splitskog odlagališta otpada Karepovca i izgradnju središta za gospodarenje otpadom Lećevice". Objasnio je kako je Europska komisija Hrvatskoj na doradu vratila dokumentaciju o izgradnji središta za odlaganje otpada Lećevice te je najavio kako će dorađena dokumentacija Europskoj komisiji biti proslijeđena do kraja ove godine.

Sjednica je prekinuta, a dogovoreno je da se nastavi 21. travnja.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙