FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemlje BRICS-a protiv rata u Libiji

Autor: nbar
PEKING, 14. travnja 2011. (Hina/AFP) - Pet zemalja članica skupine BRICS izjasnilo se u četvrtak protiv uporabe sile u Libiji i na Bliskom istoku, a svoj su sastanak na vrhu u Kini iskoristili i kako bi istaknuli na opasnost od otjecanja kapitala iz njihovih gospodarstava.

"Dijelimo načelo prema kojemu treba izbjegavati primjenu sile", ističu članice BRICS-a, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika u nacrtu zajedničke izjave koja bi trebala biti objavljena na kraju summita koji se održava u Sanyi, na jugu Kine.

Skupina BRICS, kojoj se po prvi puta priključila i Južnoafrička Republika, izrazila je "duboku zabrinutost zbog nemira na Bliskom istoku, te na sjeveru i zapadu Afrike".

Kineski predsjednik Hu Jintao, njegova brazilska kolegica Dilma Rousseff, južnoafrički predsjednik Jacob Zuma, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i indijski premijer Manmohan Singh ističu da zemlje zahvaćene neredima "moraju doći do mira, stabilnosti i napretka te ponosno zauzeti svoje mjesto u svijetu poštujući legitimne želje svojih naroda", prema nacrtu izjave.

Jedino je Južnoafrička Republika glasovala za rezoluciju UN-a koja je otvorila put zračnim napadima u Libji, dok su četiri ostale zemlje, od koji su Kina i Rusija stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, bile suzdržane zbog straha od civilnih žrtava.

Na gospodarskom planu, pet brzorastućih svjetskih gospodarstava, koja predstavljaju više do 40 posto svjetskog stanovištva, "pozvala su da se veća pažnja posveti opasnostima od velikog odljeva kapitala s kojima se trenutačno suočavaju brzorastuća gospodarstva".

Razgovori u Sanyi trebali bi završiti tijekom dana, a predviđeno je i niz bilateralnih susreta.

(Hina) xnab ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙