FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO: 23. kolovoza dan sjećanja na žrtve fašističkog i komunističkog terora

Autor: ista
ZAGREB, 13. travnja 2011. (Hina) - Izvršni odbor Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) predložio je danas da se u prijedlogu Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima izmijeni, odnosno dopuni članak 1., tako da se kao spomendan uvrsti i dan sjećanja na žrtve fašističkog i komunističkog terora - 23. kolovoza.

HHO u priopćenju navodi kako su pakt o nenapadanju između Njemačke i Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR) 23. kolovoza 1939. godine u Moskvi potpisali tadašnji sovjetski ministar vanjskih poslova Vjačeslav Molotov i njemački ministar vanjskih poslova Joachim von Ribbentrop.

Taj sporazum obuhvaćao je i tajni protokol, kojim je izvršena podjela interesnih sfera u nezavisnim zemljama Finskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj i Rumunjskoj te koji je izrijekom predviđao "političke i teritorijalne promjene" u navedenim zemljama, a što je rezultiralo napadom i okupacijom tih država od Njemačke i SSSR-a, uz nezamislivo okrutan nacistički i komunistički teror nad stanovništvom, naglašava HHO.

Također ističe kako je Skupština Europskog parlamenta u siječnju 2006. godine usvojila Rezoluciju Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina, a Europski parlament je u travnju 2009. usvojio Rezoluciju o europskoj savjesti i totalitarizmu, određujući 23. kolovoza kao dan za komemoraciju svim žrtvama tih totalitarnih režima.

U završnom dijelu Rezolucije pozivaju se parlamenti i vlade svih država članica EU, država kandidata za EU kao i zemalja povezanih s Europskom unijom, na usvajanje i provedbu te Rezolucije, navodi HHO.

Hrvatski helsinški odbor zaključuju kako je Republika Hrvatska dužna ne samo deklaratorno prihvatiti već i provesti Rezoluciju o europskoj savjesti, odnosno kako zakonom treba propisati da se kao spomendan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - fašizma i komunizma, određuje 23. kolovoza

(Hina) pp/xmvr ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙