FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clarke impresioniran reformom pravosuđa u RH

Autor: kgab
ZAGREB, 13. travnja 2011. (Hina) - Britanski ministar pravosuđa Kenneth Clarke izjavio je u srijedu u Zagrebu da je impresioniran pravosudnim reformama provedenima u Hrvatskoj te da će se uskoro odlučivati o tome jesu li one nepovratno zaživjele i je li došlo vrijeme da RH postane članicom Europske unije.

"Vrlo sam impresioniran programom reformi pravosuđa... koje su provedene u Hrvatskoj posljednjih godina sa, siguran sam, širokom potporom i konsenzusom u parlamentu i u hrvatskoj javnosti", rekao je Clarke u izjavi za novinare nakon sastanka s hrvatskim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.

"Britanska vlada, kao i drugi prijatelji Hrvatske, uskoro će odlučivati jesu li.... promjene postale nepovratne i trajne, jesu li postale sastavni dio života u RH i je li došlo vrijeme da Hrvatska postane članicom EU-a", kazao je.

"Republika Hrvatska je izvršila korjenite promjene i korjenite reforme. Mi smo toliko duboko ušli u reforme da više zapravo nema povratka na staro, niti mi taj povratak želimo. Naša je želja urediti pravosudni sustav u Hrvatskoj da funkcionira na zadovoljstvo naših građana i svih poslovnih subjekata", istaknuo je Bošnjaković.

Clarke je također rekao da britanska vlada snažno zagovara proširenje EU-a te da se nada da će ona kraju obuhvatiti sve demokratske zemlje zapadnog Balkana.

Bošnjaković i Clarke razgovarali su o napretku RH u ispunjavanju mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Za to je poglavlje bio najviše zainteresiran ministar Clarke budući da će o njemu i završetku pregovora Europska komisija i zemlje članice EU-a "uskoro donijeti zaključak".

Clarke boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj u znak potpore hrvatskom članstvu u EU-u.

U posljednjih osam godina britansko veleposlanstvo u Zagrebu uložilo je više od 4,5 milijuna eura u projekte u hrvatskom pravosuđu, a posebice projekte koji su bili usmjereni na sudove i njihovu učinkovitost.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙