FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor: 12 kandidata za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Autor: vlar
ZAGREB, 13. travnja 2011.(Hina) - Saborski Odbor za izbor i imenovanja utvrdio je danas, bez oporbenih glasova, listu od 12 kandidata koji ispunjavaju uvjete za predsjednika i četiri člana budućeg Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Utvrđeno je da kandidatkinje Dora Rešetar i Sanja Lozančić ispunjavaju formalno-pravne uvjete za predsjednicu Povjerenstva, dok Željka Žokalj, Rajko Knelkin, Irena Čupić, Robert Jambrović, Dijana Dulibić Vlahov, Jadranka Kolarević, Štefica Kampić, Dinka Prce, Danija Budimir i Zoran Gašpar ispunjavaju uvjete za članove povjerenstva.

Sa svih 12 kandidata u idućih 15 dana bit će obavljeno javno saslušanje i transparentan razgovor, nakon čega slijedi sigurnosna provjera i utvrđivanje konačne liste kandidata koja će biti upućena u Hrvatski sabor, rekla je predsjednica Odbora Nevenka Majdenić (HDZ).

Izvijestila je i da su se na javni poziv za pet mjesta u Povjerenstvu, koji je zaključen 2. travnja, prijavila 23 kandidata, od kojih je jedan odustao, a deset ih nije ispunilo formalno-pravne uvjete.

Prema novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, za članove povjerenstva, na mandat od pet godina, mogu se birati samo nestranačke osobe, koje imaju visoku stručnu spremu i najmanje osam godina rada u struci. Predsjednik povjerenstva mora biti pravnik s položenim pravosudnim ispitom. Povjerenstvo je dobilo i šire ovlasti, moći će kontrolirati bankovne račune dužnosnika, predložiti njihova razrješenja u slučaju utvrđivanja sukoba interesa ili ih pozvati da podnesu ostavku.

Nakon što se utvrdi konačna lista kandidata, članove povjerenstva natpolovičnom većinom birat će se na plenarnoj sjednici Sabora, a cijela procedura, po riječima predsjednice Majdenić, trebala bi biti gotova do 10. lipnja ove godine.

Članovi Odbora Josip Salapić (HDZ) i Ratko Gajica (SDSS) istaknuli su važnost nepristranosti budućih kandidata te žaljenje što više kandidata nije ispunilo propisane propozicije.

Nesudjelovanje SDP-ovih članova na današnjoj sjednici Odbora, zastupnik Igor Dragovan (SDP) prokomentirao je novinarima nakon sjednice.

"U ovom cirkusu ne želimo sudjelovati", rekao je Dragovan, podsjetivši kako je oporba napustila sabornicu prilikom donošenja novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa budući da nije prihvaćen njihov amandman da se članove Povjerenstva bira dvotrećinskom umjesto natpolovičnom većinom u Saboru.

(Hina) xvl ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙