FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plenković na konferenciji Zajednička vanjska i sigurnosna politika EU

Autor: kgab
ZAGREB, 30. ožujka 2011. (Hina) - Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u srijedu u Zagrebu na konferenciji "Zajednička vanjska i sigurnosna politika Europske unije: Institucionalni okvir, politike i instrumenti", priopćio je MVPEI.

Na dvodnevnoj konferenciji organiziranoj u okviru TAIEX programa Europske komisije, uz suorganizaciju ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Centra za sigurnosnu suradnju (RACVIAC), sudjelovalo je oko pedeset civilnih i vojnih predstavnika država obuhvaćenih Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Plenković je predstavio najvažnije korake u definiranju i izgradnji vanjske, sigurnosne i obrambene politike Europske unije tijekom proteklih godina, kao i njeno jačanje slijedom Lisabonskog ugovora.

U kontekstu transformacije statusa Republike Hrvatske iz primateljice međunarodnih mirovnih snaga u aktivnu sudionicu međunarodnih misija Europske unije, Sjevernoatlantskog saveza i Ujedinjenih naroda, Plenković je govorio o sudjelovanju Hrvatske u misijama i operacijama u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije.

Vezano uz hrvatski angažman u Nordijskoj borbenoj skupini, Plenković je naglasio da je sudjelovanje hrvatskih pripadnika u EU Borbenim skupinama dokaz važnosti koju Republika Hrvatska pridaje Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije, posebice u svjetlu skorog očekivanog članstva u Europskoj uniji, stoji u priopćenju.

(Hina) xpp/xkga ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙