FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Iustitia et pax": po objavljivanju presude zadržati mir

Autor: dber
ZAGREB, 12. travnja 2011.(Hina) - Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Iustitia et pax" danas je u izjavi o međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu apelirala na hrvatske građane da po objavljivanju presude hrvatskim generalima zadrže mir i dostojanstvo.

"Kao što smo pozvali vjernike da mole i poste za pravednu odluku, apeliramo na hrvatske građane da po objavljivanju presude zadrže mir i dostojanstvo", stoji u izjavi.

U izjavi navodi i probleme na koje, po njezinu mišljenju, sud u Haagu nije uspio primjereno odgovoriti. "Sud u Haagu nije adekvatno vrednovao činjenicu da je Hrvatska bila žrtva srpske agresije", stoji u izjavi Komisije HBK. Sudu zamjera i što se za počinjene zločine na našem području sudi samo pripadnicima autohtonih naroda koji tu žive, a unaprijed se, kaže, aboliralo pripadnike drugih naroda koji su također nosili na ovom području u vrijeme ratnih djelovanja bilo političku bilo vojnu odgovornost.

"Iustitia et pax" smatra i da je sud uspostavio kriterije koji ne vrijede univerzalno, već partikularno i parcijalno.

"Tako se dogodilo da u 21. stoljeću, pod okriljem Vijeća sigurnosti UN-a imamo instituciju u kojoj veliki sude malima po kriterijima koji ne vrijede za velike", kaže se te ocjenjuje to opasnim pravnim presedanom.

Komisija HBK smatra da bi bilo nepavedno zbog svega prozivati cijeli Tribunal, ali i upozorava kako "i Vijeće sigurnosti i EU svoje bitne političke odluke o Hrvatskoj temelje na izvješćima glavnog haškog tužitelja, a ne predsjednika suda ili na odlukama sudskog vijeća".

Podsjeća i na greške s hrvatske strane pa tako i na, kako navodi, selektivno i protuzakonito dostavljanje dokumentacije tužiteljstvu, a posebno se, dodaje, to odnosi na "predsjedničke" transkripte.

"Iustitia et pax" ističe kako bi Sud prilikom donošenja presude trebao voditi računa o pravu i obvezi Hrvatske da oslobodi svoj okupirani teritorij.

"Nitko pravedan ne može poreći da su i s hrvatske strane počinjeni pojedinačni zločini, no procesuirati i osuditi trebalo bi prave počinitelje, a ne birati osumnjičenike po političkom ključu", stoji, uz ostalo, u izjavi.

(Hina) xbdj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙