FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD oprezan spram mirovnog plana Afričke unije za Libiju

Autor: akoz
WASHINGTON, 11. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države u ponedjeljak su oprezno reagirale na mirovni plan Afričke unije za Libiju i rekle da čekaju pojedinosti plana.

Državna tajnica Hillary Clinton ponovila je američko stajalište da libijski čelnik mora odstupiti s vlasti i otići iz zemlje, ali to nije uključila u listu zahtjeva o kojima "nema pregovora".

Neimenovani dužnosnik State Departmenta kazao je za Reuters da to izostavljanje nije bilo namjerno, te kako ono sugerira da Clinton možda pokušava ostaviti otvorenim određeni prostor za komunikaciju kako bi na životu ostavila mirovni plan Afričke unije, unatoč tome što ga je odbila libijska oporba.

"To nije namjerno. Naše stajališta ostaje da Gadafi mora otići", rekao je dužnosnik.

Ranije je južnoafrički predsjednik Jacob Zuma, koji vodi izaslanstvo Afričke unije, rekao da je Moamer Gadafi prihvatio plan, uključujući i prijedlog o prekidu vatre.

Hillary Clinton je na konferenciji za tisak izbjegla odgovoriti na pitanje o stavu SAD-u spram mirovnog plana, rekavši da je dobila prikaz plana i informacije kako su ga primile dvije strane ali čeka da ga vidi u cijelosti. Ona nije izravno odgovorila na pitanje zahtijeva li se u prijedlogu da Gadafi odstupi s vlasti.

"Vrlo smo jasno rekli da želimo prekid vatre. Želimo da se snage libijskog režima povuku iz područja na koja su nasilno ušle. Želimo da se obnovi opskrba vodom, strujom i druge usluge gradovima koje su brutalno napale Gadafijeve snage. Želimo da humanitarna pomoć dođe do libijskog naroda. O tim se uvjetima ne može pregovarati", rekla je Clinton novinarima.

"Vjerujemo da treba doći do tranzicije koja odražava volju libijskog naroda i odlaska Gadafija s vlasti i iz Libije", dodala je tijekom konferencije za tisak s finskim ministrom vanjskih poslova Alexanderom Stubbom u Washingtonu.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙