FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Na Odboru za kulturu Gradske skupštine "burno" o radu MSU-a

Autor: dber
ZAGREB, 11. travnja 2011.(Hina) - Zašto se povećala cijena izgradnje Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) na 444 milijuna kuna, je li ravnateljica legalno izabrana i koliko je novca na godinu potrebno za programe i "hladni" pogon tog muzeja neka su pitanja na koja će odgovore zatražiti Odbor za kulturu zagrebačke Gradske skupštine nakon tematske sjednice koju je potaknuo njegov predsjednik Zvonko Maković.

Maković je ocijenio kako MSU ne radi dobro i da je za to odgovorna ravnateljica Snježana Pintarić.

"Zaštita umjetničkih djela s klimatskog aspekta je katastrofalna", rekao je i naveo da klima-uređaji i ovlaživači zraka ne rade kako treba pa su neke umjetnine uklonjene iz stalnog postava te su završile u spremištu ili u restauratorskoj radionici jer im se izvitoperio okvir i slično.

"To je izmišljotina. Većina umjetničkih djela zamijenjena je zbog konceptualnih razloga, a nisu propala", odgovorio mu je član Upravnog vijeća MSU-a Tihomir Milovac i jedan od koautora stalnog postava, koji je potvrdio da su prve godine mikroklimatski uvjeti bili idealni, ali sada, dodao je, s klimom ima problema.

"Čini se da projektanti, služba nadzora i izvođači čekaju da prođu rokovi pa da se popravlja na račun gradskog proračuna", rekao je član Upravnog vijeća Božo Majstorović, upozoravajući i na "netranasparentno financijsko poslovanje" MSU-a.

"Najveća medvjeđa usluga ovdje je napravljena umjetnicima jer novac u najvećem dijelu ide 'opremašima'", dodao je.

Maković je zamjerio ravnateljici što je MSU izdvojio 100.000 kuna za konzervatorske i restauratorske radove za zbirku umjetnina Aleksandra Srneca, čime se, rekao je, zapravo povećava vrijednost jednoj privatnoj kolekciji, te što su za catering na otvorenju te izložbe potrošili 50.000 kuna.

"Slažem se da je iznos velik, ali na otvorenju je bilo 1500 ljudi", odgovorila mu je Pintarić.

Maković je dalje pitao kako to da postoje dva različita izvješća o poslovanju MSU-a za 2009. s razlikom prihoda od 583.000 kuna i rashoda od 1,1 milijun kuna te zašto ravnateljica za 'hladni' pogon muzeja u 2011. traži 28 milijuna kuna, a u Gradskom uredu za izgradnju grada procijenili su da je riječ o 14 milijuna.

"Sve to ide na dušu ravnateljice Pintarić", ustvrdio je, pitajući i je li Upravno vijeće MSU-a bilo legalno u trenutku kad je ona izabrana. Pintarić je odgovorila kako je "zgranuta nizom njegovih potvora i neistina" te da MSU ima legalne akte, a 28 milijuna potrebno je za programe, plaće i zaposlene.

"Čini se da je, osim u MSU-u, loša mikroklima i na ovom odboru", rekla je njegova članica Margareta Mađerić (HDZ) te pozvala da se istraži financijsko poslovanje MSU-a kako novac opet ne bi išao iz džepa građana, a s njom se složio i član tog odbora Marin Knezović (SDP).

"Ne želimo osobni sukob između Pintarić i Makovića, ali želimo vidjeti čiste račune oko MSU-a u situaciji kada se zastupnici već mjesecima u Gradskoj skupštini svađaju oko 10 milijuna kuna za zagrebačke vrtiće", rekao je Knezović.

(Hina) xbdj ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙