FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završio "Zagrebački energetski tjedan"

Autor: mbuj
ZAGREB, 9. travnja 2011. (Hina) - Velikom izložbom na Trgu bana Josipa Jelačića na kojoj su predstavljeni najnoviji modeli hibridnih i električnih automobila, solarni sustavi, niskoenergetska kuća i ostale "zelene" tehnologije, a koju je obišao i predsjednik Ivo Josipović, završio je danas "Zagrebački energetski tjedan".

Građanima se tijekom dana predstavljalo više od 50 izlagača - tvrtki, agencija, stručnih udruga te ih informirali o obnovljivim izvorima energije, energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i održivom razvoju. Na izložbi je sudjelovalo i 17 zagrebačkih eko dječjih vrtića i osnovnih i srednjih škola. Predstavljen je i hrvatski električni automobil XD Concept i energetski autonomna sklopiva kuća - SMO, koja ne treba građevinsku dozvolu niti priključke na instalacije.

Ta je izložba ujedno bila središnje događanje "Zagrebačkog energetskog tjedna" koji se s porukom "Razvoj ne želimo zaustaviti ali onečišćenje možemo" od 4. do 9. travnja održavao u Zagrebu pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića, u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske.

Tjedan je počeo u dječjim vrtićima igraonicama pod nazivom "Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš", a zatim su djeca prvih razreda osnovnih škola dobila prigodne slikovnice s igricama, a učenici prvih razreda srednjih škola priručnike.

Manifestaciju je obilježilo niz predavanja i radionica na temu energije, globalnog zatopljenja, primjena mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Održan je međunarodni seminar ManagEnergy, specijalizirani sajam Interklima 2011. te godišnja konferencija europske udruge "Energy Cities".

Devetnaest hrvatskih gradova, među kojima je i Zagreb, potpisalo je povelju o utemeljenju "Sporazuma gradonačelnika" (Covenant of Mayors), čime su se obvezali na suradnju radi postizanja ciljeva s područja održivog korištenja energije.

Grad Zagreb i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske potpisali su i Sporazum o stručnoj i financijskoj potpori za izradu i provedbu akcijskih planova energetski održivog razvitka s Gospićem, Ogulinom, Dugom Resom, Ozljem, Pregradom, Slunjem i Karlovcem.

Utemeljen je i Klub Covenant of Mayors glavnih gradova jugoistočne Europe, što je, kako je rečeno, osnova za suradnju gradova i razmjenu znanja i iskustava kako bi zajedničkim nastojanjima postigli bolje korištenje energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova te nastupili prema Europskoj komisiji radi financiranja projekata i programa.

Potpisano je i pismo namjere o suradnji Ankare, Beograda, Podgorice, Sarajeva, Skopja, Tirane, Freiburga i Zagreba na novom projektu "Mreža energetski učinkovitih glavnih gradova".

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙