FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Svjetski dan hemofilije

Autor: mkov
ZAGREB, 9. travnja 2011. (Hina) - Humanitarnim "Trčanjem za hemofiliju", u kojem je danas u Zagrebu sudjelovalo 130 trkača, članova Društva hemofiličara Hrvatske (DHH), zdravstvenih djelatnika i prijatelja Društva, obilježen je Svjetski dan hemofilije u Hrvatskoj.

Za svaki pretrčani kilometar kompanija Bayer će DHH-u donirati po 100 kuna, a prikupljeni novac će se iskoristiti za rad udruge, objavio je danas DHH.

Navodi se kako je cilj udruge podići svijest o problemima s kojima se susreću i bore osobe s hemofilijom te dodaje kako je DHH trčanjem željela potaknuti vježbanje i poboljšanje fizičkog zdravlja osoba s hemofilijom.

Svjetski dan hemofilije obilježava se od 1989. godine na dan 17. travnja, kada se različitim manifestacijama nastoji podići svijest ljudi o hemofiliji. U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava petu godinu za redom, a humanitarna akcija – "Trčanje za hemofiliju" organizirana je prvi put.

Hemofilija je rijetka i teška bolest, koju ima oko 400.000 osoba u svijetu, a kako se navodi, u Hrvatskoj su registrirane 732 osobe koje imaju poremećaj zgrušavanja krvi, od čega 504 bolesnika ima dijagnosticiranu hemofiliju.

Hemofilija je sklonost krvarenju koja se nasljeđuje. Glavni simptom hemofilije je krvarenje koje se veoma teško zaustavlja, a može biti vanjsko (već kod lagane povrede, npr. vađenje zuba) i unutarnje (npr. u zglob ili mišiće). Uzrok bolesti je nedostatak u krvnoj plazmi posebnih bjelančevina, nazvanih faktor VIII ili IX , koje su potrebne za zgrušavanje krvi. Hemofilija je rijetka bolest – oko 1 od 10.000 osoba se rodi s njom.

Od klasične hemofilije obolijevaju gotovo isključivo muškarci, dok su žene konduktori (tj. prenose bolest na svoje sinove). Samo u izuzetnim slučajevima i žene mogu oboljeti ukoliko je otac hemofiličar, a majka konduktor. Iako se hemofilija najčešće nasljeđuje, oko 30 posto osoba hemofiliju nije dobilo preko gena njihovih roditelja, a tome su uzrok određene genetske promjene.

(Hina) pp/mkov ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙