FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: obilježena 19. obljetnica osnutka HVO-a

Autor: zkre
MOSTAR, 8. travnja 2011. (Hina) - U Mostaru je u petak navečer svečanom akademijom obilježena 19. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) uz poruke da Hrvati nisu bili agresori, niti su dio 'zločinačke tvorevine' te upozorenja na isključenje većinske političke volje toga naroda iz vlasti nakon posljednjih izbora u BiH.

"HVO nije bio nikakva zločinačka organizacija, već je bio legalna, organizirana obrambena vojna sila hrvatskoga naroda u BiH. Poručujem da ćemo se odlučno suprotstaviti pokušajima krivotvorenja povijesne istine o Domovinskom ratu i pokušajima krivotvorenja cjelokupne novije povijesti", rekao je na skupu predsjednik Koordinacije udruga Domovinskog rata HVO-a Nikica Tomić.

Dodao je kako se u montiranim sudskim postupcima nastoji cijeli hrvatski narod stigmatizirati kao zločinački, očito aludirajući na sudski postupak koji se u Haagu vodi protiv šestorice bivših dužnosnika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Ocijenio je kako se i danas kroz uspostavu vlasti u BiH osporava mogućnost da legitimni hrvatski predstavnici budu u vlasti, što govori o nepravdi koja se ponavlja.

"Ovo je naša Bosna i Hercegovina, HVO je obranio BiH a Hrvatska zajednica Herceg-Bosna sačuvala ovu zemlju. Mi niti u ratu, niti danas nismo spremni trgovati hrvatskim pozicijama što su nam nudili da uđemo u vlast. Da smo prihvatili tu trgovinu izgubili bi vjerodostojnost", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, koji je bio ratni vojni kirurg, čestitao je obljetnicu utemeljenja HVO-a kazavši da su Hrvati na referendumu glasovali, a u ratu se borili za drugačiju BiH.

"Kad je hrvatski narod na referendumu 1992. godine kazao 'ne' Jugoslaviji i 'da' nezavisnoj Bosni i Hercegovini, istodobno je kazao i kakvu BiH želi - demokratsku državu tri ravnopravna naroda. Ova danas nije takva za koju smo glasovali i za koju smo se borili", naglasio je Ljubić.

Dodao je da je sadašnja vlast nametnuta Hrvatima, te da se legitimni hrvatski predstavnici ponovno bore za opstanak Bosne i Hercegovine.

„Hrvati još jedanput spašavaju BiH i to ovaj put od onih koji je navodno toliko vole da su je spremni ugušiti u smrtnom zagrljaju i podijeliti na dva dijela, srpski i bošnjački“, rekao je Ljubić.

Na svečanoj akademiji bilo je primjetna izočnost hrvatskih predstavnika nove vlasti u Federaciji BiH, predsjednika Živka Budimira, umirovljenog generala HVO-a, kao i ministara u Vladi.

Brojna izaslanstva prije održavanja svečane akademije položila su vijence i upalila svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Mostara. U mostarskoj prvostolnici Marije Majke Crkve služena je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje u BiH.

(Hina) xzkre ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙