FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Satniku Poljaku njemačko odličje za sudjelovanje u ISAF-u

Autor: bcav
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Satniku Hrvatske vojske Robertu Poljaku njemački je veleposlanik u RH u petak u Zagrebu uručio visoko njemačko vojno odličje za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu, a na svečanosti je bio nazočan i hrvatski ministar obrane Davor Božinović.

Brončanu medalju, kojom ga je odlikovao njemački ministar obrane, Poljaku je uručio njemački veleposlanik Bernd Fischer na svečanosti u veleposlanikovoj rezidenciji kojoj je bio nazočan ministar obrane Davor Božinović i visoki časnici Hrvatske vojske.

"Iako je odličje uručeno meni osobno, ono je priznanje mojoj postrojbi, hrvatskim Oružanim snagama i Ministarstvu obrane", rekao je Poljak dodajući da je odličje i poticaj svim hrvatskim vojnicima koji sudjeluju u međunarodnim vojnim misijama.

Satniku Poljaku, koji je u Afganistanu proveo godinu dana, odličje je uručeno zbog sudjelovanja u akciji spašavanja nestalog njemačkog vojnika nakon napada talibana na pokrajinski tim za obnovu na sjeveru Afganistana.

"Poljak se odmah javio i rekao da će za svog zapovjednika i njemačke drugove ići i u vatru", rekao je veleposlanik Fischer govoreći o Poljaku koji je bio zapovjednik hrvatske pješačke satnije u Regionalnom zapovjedništvu Sjever u Mazar-e-Sharifu zadužene za sigurnost baze.

"Profesionalnim i uzornim ponašanjem značajno je pridonio sigurnosti kampa te jačanju suradnje hrvatske i njemačke vojske", istaknuo je veleposlanik Nemačke koja zapovjeda Regionalnim zapovjedništvom.

Minsitar obrane Božinović istaknuo je da primjer satnika Poljaka simbolizira ono što se uložilo u obuku hrvatskih vojnika koji sudjeluju u međunarodnim misijama i koji služe na čast domovini.

Božinović, koji je nedavno posjetio hrvatske vojnike u Afganistanu, rekao je da je bio impresioniran njemačkim vojnicima i uvjerio se da hrvatski ni u čemu ne zaostaju za najboljima.

"Bez obzira što naši vojnici ne sudjeluju u borbenim akcijama, oni se odvijaju nedaleko njih....Da bi smanjili rizike, naši vojnici moraju proći najbolju obuku i biti opremljeni najboljim sredstvima", rekao je Božinović.

Njemačka u Afganistanu ima 5 tisuća vojnika, a Hrvatska 330 vojnika.

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙