FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović primio izaslanstvo Roma

Autor: dmak
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - U povodu Svjetskog dana Roma predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas u svome uredu izaslanstvo romskih udruga čestitavši im njihov praznik te istaknuo važnost njihovog interkulturalnog uklapanja i integracije i očuvanja identiteta i afirmacije narodne nacionalne posebnosti.

Podsjetio je da se taj dan već nekoliko godina obilježava u Hrvatskoj čime se podsjeća na jedinstvenu sudbinu romskog naroda, naseljenost i raseljenost po cijeloj planeti, kao i na brojne stvarne probleme u konkretnim životnim sredinama.

Romska nacionalna manjina pripada u one koje s punim pravom smiju očekivati pojačanu skrb, rekao je Predsjednik. "Svjestan sam ne lakog životnog položaja mnogih Roma u Hrvatskoj i upoznat sam s njihovim problemima i znam da treba još mnogo učiniti da bi se ukupni položaj Roma u Hrvatskoj poboljšao do zadovoljavajuće razine", istaknuo je predsjednik Josipović.

"Drago mi je što mogu reći da se društvena svijest u odnosu na Rome i njihove probleme uvelike promijenila na bolje i da hrvatsko društvo na različitim razinama poduzima razne akcije u korist romske zajednice", naglasio je Predsjednik. Podsjetio je da se Republika Hrvatska uključila u akcijski plan desetljeće za Rome 2005. do 2015., ali i prije toga Vlada je u listopadu 2003. donijela Nacionalni program za Rome čime je pokazana opredijeljenost za provedbu konkretnih programa na poboljšanju stausa Roma Hrvatskoj.

Pri tom je istaknuo važnost uključivanja sve romske djece i mladeži u obrazovni u sustav kao i rješavanje niza drugih problema, primjerice stanovanja i zapošljavanja i tu su učinjeni značajni pomaci. Sve veći broj Roma zauzima javne pozicije i romska zajednica ima i svog zastupnika u Hrvatskom saboru i predstavnike u lokalnoj samoupravi u političkim strankama i to je velik napredak u odnosu na stanje od prije nekoliko godina. Za Rome se kaže da nemaju državu, ali vaša država je Hrvatska, poručio je Josipović predstavnicima romskih udruga.

U njihovo ime Predsjedniku je zahvalio saborski zastupnik nacionalnih manjina Nazif Memedi podsjetivši kako je upravo na njegovu inicijativu usvojen amandman kojim je u preambulu Ustava uvrštena i romska manjina uz ostale 22 nacionalne manjine.

Susretu je, među ostalima, bio nazočan i predsjednik vladinog Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

(Hina) xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙