FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AI: Romima u Sloveniji uskraćena prava na vodu i stanovanje

Autor: mbur
ZAGREB, 25. ožujka 2011. (Hina) - Amnesty International (AI) je u svom najnovijem izvještaju "Paralelni životi: Romima u Sloveniji uskraćena prava na adekvatno stanovanje i vodu" prozvao Sloveniju jer se, unatoč činjenici da gotovo 100 posto stanovništva te zemlje ima pristup pitkoj vodi, mnoge romske zajednice suočavaju s velikim poteškoćama u pribavljanju čak i minimalnih količina vode za piće, kuhanje i osobnu higijenu.

"Sustavna diskriminacija mnoge Rome u Sloveniji osuđuje na život bez osnovnih javnih usluga. Njihova cjelokupna egzistencija je ugrožena - počevši od zdravlja, do obrazovanja djece i mogućnosti zapošljavanja", izjavila je Nicola Duckworth, programska direktorica AI za Europu i središnju Aziju, priopćeno je danas iz AI Hrvatske.

Pozvali su slovensku vladu da poduzme sve kako bi zaustavila diskriminaciju s kojom se Romi suočavaju i osiguraju ostvarivanje njihovih prava i zadovoljavanje osnovnih potreba.

Podsjećaju da Romi žive na području Slovenije od 14. stoljeća. Danas ih je u Sloveniji između 7000 i 12.000, što iznosi oko 0,5 posto ukupnog broja stanovnika. Zbog raširene diskriminacije s kojom se suočavaju u pokušajima da kupe ili unajme stambeni prostor, mnogi Romi nemaju druge mogućnosti osim živjeti u neformalnim naseljima.

Većina Roma smjestila se na jugoistoku i sjeveroistoku Slovenije. Romi žive i u urbanim područjima, uključujući i glavni grad Ljubljanu. Nezaposlenost Roma u nekim krajevima iznosi i 90 posto. Na jugoistoku zemlje 20-30 posto romskih naselja nema nikakvog pristupa pitkoj vodi.

Amnesty International (AI) je globalni pokret koji broji oko 3,200.000 članova, podržavatelja i aktivista u više od 150 zemalja svijeta. Poduzima akcije u cilju zaštite i promicanja ljudskih prava. Amnesty Internationalu dodijeljena je Nobelova nagrada za mir 1977. te UN-ova nagrada za ljudska prava.

(Hina) pp/xmb yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙