FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AIH: akcije za Rome u Sloveniji, Češkoj i Slovačkoj

Autor: mbuj
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - U povodu Svjetskog dana Roma 8. travnja, Amnesty International Hrvatske (AIH) provodi javne akcije u Zagrebu i Rijeci usmjerene na borbu protiv segregacije romske djece u školskom sustavu u Slovačkoj i Češkoj te na borbu protiv diskriminacije Roma u pristupu pitkoj vodi i adekvatnom stanovanju u Sloveniji.

Aktivisti i volonteri AIH akcije provode na Trgu bana Josipa Jelačića i Cvjetnom trgu u Zagrebu te na Korzu u Rijeci, gdje na štandovima nastoje upoznati građane s problemima Roma, te prikupljaju potpise na peticije protiv segregacije romske djece u školskom sustavu u Slovačkoj i Češkoj i protiv diskriminacije Roma u pristupu pitkoj vodi i adekvatnom stanovanju u Sloveniji.

Koordinatorica za kampanje i aktivizam AIH Blanka Dedi rekla je da na glavnome zagrebačkom trgu i na riječkom Korzu provode akciju kojom žele upoznati građane s problemima s kojima se suočavaju Romi u Sloveniji, a to su ponajprije pristup pitkoj vodi i sanitarnim uslugama te pravo na adekvatno stanovanje, koje im je uskraćeno. Istodobno, dodala je, na zagrebačkome Cvjetnom trgu provode "akciju osvješćivanja građana o problemu segregacije" u školovanju romske djece u Slovačkoj i Češkoj.

Dedi je rekla da kampanju za Slovačku AIH provodi od 2007. i da može "ponosno reći da su uz kolege iz drugih AI-jevih ureda u Europi izveli pritisak na vladu u Slovačkoj, koja je u novi zakon iz 2010. unijela stavak da se segregacija zabranjuje zakonom". Ali, dodala je, kampanju nastavljaju i dalje jer žele da se taj zakon primjenjuje u praksi.

"Znate li da u Slovačkoj i Češkoj romsku djecu zaključavaju u zasebne prostorije ili ih sustavno smještaju u razrede za djecu s mentalnim teškoćama? Znate li da se u Sloveniji Romi moraju opskrbljivati pitkom vodom na grobljima ili benzinskim crpkama?" pitaju u AIH.

U najnovijem izvještaju "Paralelni životi: Romima u Sloveniji uskraćena prava na adekvatno stanovanje i vodu", objavljenom 16. ožujka ove godine, Amnesty International proziva Sloveniju jer se, unatoč činjenici da gotovo 100 posto stanovništva te zemlje ima pristup pitkoj vodi, mnoge romske zajednice suočavaju s velikim teškoćama u pribavljanju čak minimalnih količina vode za piće, kuhanje i osobnu higijenu.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙