FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale

Autor: neba
NEW YORK, 29. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica pale jer je nekoliko kompanija objavilo slabije poslovne procjene nego što se očekivalo, što je razočaralo ulagače uoči sezone objave kvartalnih financijskih rezultata.

Dow Jones indeks oslabio je 0,19 posto, na 12.197 bodova, dok je S&P 500 pao 0,27 posto, na 1.310 bodova, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 2.730 bodova.

Lanac hotela Marriott International upozorio je da će mu prihodi u prvom tromjesečju biti u donjem dijelu planiranog raspona. Cijena dionice Marriotta pala je više od 6 posto, a to je pritisnulo i druge dionice u hotelskom i potrošačkom sektoru.

Naftna kompanija Hulliburton također je upozorila da bi joj zarada u tekućem kvartalu mogla biti manja nego što se planiralo, zbog političkih previranja u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

To je ulagače navelo na oprez jer su moguća i druga slična upozorenja uoči skorašnjeg početka sezone objave poslovnih rezultata kompanija za prvo tromjesečje.

Upozorenja kompanija zasjenila su dobre makroekonomske podatke. U veljači je u SAD-u potrošnja kućanstava porasla po najvišoj stopi u posljednja četiri mjesec. No, to je djelomice posljedica rasta cijena goriva.

Među najvećim je dobitnicima jučer bio S&P indeks telekomunikacijskog sektora, s rastom od 1,4 posto. Posljedica je to povećanja preporuka analitičara za dionice nekoliko telekom kompanija.

Zahvaljujući tome, cijena dionice AT&T-a porasla je 1,8, a Verizon Communicationsa 1,2 posto.

Unatoč najavama preuzimanja i dobrim makroekonomskim podacima, ulagači su jučer bili suzdržani kako zbog upozorenja nekoliko kompanija o poslovnim rezultatima, tako i zbog kriznih točki u svijetu, od Japana, preko Libije, do Bliskog istoka.

Na oprez ulagača ukazuje vrlo mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo oko 5,9 milijardi dionica, najmanje ove godine i znatno manje od dnevnog prosjeka od 8,04 milijarde.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 5.904 boda, a pariški CAC 0,12 posto, na 3.976 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,11 posto, na 6.938 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙