FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Badel 1862: planira se dobit od osam milijuna kuna

Autor: tper
ZAGREB, 7. travnja 2011. (Hina) - Badel 1862 planira ovu godinu završiti s neto dobiti od osam milijuna kuna i prihodima od 402 milijuna kuna, istaknuli su čelnici tvrtke na današnjoj konferenciji za novinare.

Rezultati za prvo tromjesečje pokazuju rast poslovnih prihoda od 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a rashodi su smanjeni za 10 posto.

Rezultat iz poslovne aktivnosti je pozitivan i iznosi 1,6 milijuna kuna, nasuprot gubitku od 12,7 milijuna kuna u istom razdoblju lani, rečeno je.

U 2010. Badel je ostvario gubitak u iznosu od 260,8 milijuna kuna, što je rezultat negativnih jednokratnih stavki koje se u najvećoj mjeri odnose na prodaju Kalničkih voda Bio Natura, istaknula je predsjednica Uprave tvrtke Zvjezdana Blažić.

Poslovni rashodi tvrtke ostvareni su u iznosu od 347,6 milijuna kuna i smanjeni su za gotovo 25 posto, no unatoč padu rashoda, nije bilo moguće nadoknaditi velik podbačaj u prihodima.

Na temelju takvih prihoda i rashoda ostvaren je negativan rezultat iz osnovne aktivnosti od 34 milijuna kuna, a bez utjecaja jednokratnih negativnih stavki ostvareni gubitak redovnog poslovanja iznosi 19 milijuna kuna.

Ukupni su prihodi Badela lani iznosili 314 milijuna kuna i manji su za 22 posto prema godini ranije.

Zbog dugotrajne blokade računa (ukupno tri i pol mjeseca), ali i dugotrajnog poslovanja bez trošarinskog broja izgubljeno je oko 100 milijuna kuna prihoda.

No unatoč padu prihoda tržišna pozicija Badela u "core businessu" nije poremećena, u jakim alkoholnim pićima imaju više od 52 posto udjela među domaćim proizvođačima, odnosno preko 33 posto uključivši uvoz, a u vinima je na domaćem tržištu udio 14 posto.

Blažić je podsjetila da je krajem 2009. počelo provođenje Programa restrukturiranja koji u 2010. podrazumjeva poslovno restrukturiranje, odnosno fokusiranje na "core business" (jaka alkoholna pića i vina te dio bezalkoholnog asortimana).

Sukladno tome prodane su Kalničke vode što je rezultiralo jednokratnim gubitkom od 320,4 milijuna kuna, a u okviru poslovnog restrukturiranja ove je godine Badelu pripojeno društvo Eurobev.

Također je provedeno i organizacijsko i kadrovsko restrukturiranje te je proveden program zbrinjavanja 165 zaposlenih.

Financijsko restrukturiranje započelo je pregovorima s poslovnim bankama o mogućnostima reprograma kredita, a vlasničko restrukturiranje realizirat će se provedbom odluke Vlade u smislu državne dokapitalizacije kojom će država postati većinski vlasnik.

Blažić je istaknula kako je ono što nisu uspjeli učiniti prodaja imovine jer na tržištu nekretnina nisu bili povoljni uvjeti.

Najavili su osnivanje tvrtke u Kini jer su na tom tržištu njihova vina prisutna već dvije godine i to je projekt s kojim ozbiljno računaju.

Osnivanjem tvrtke u Kini, u suradnji s kineskom kompanijom, stvorit će se pretpostavke za rješavanje viškova vina na domaćem tržištu, istaknuli su čelnici Badela napominjući kako imaju podršku kineskog veleposlanstva i subvencije kineske države.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙