FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDSSB za žurnu legalizaciju poljoprivrednih objekata

Autor: trub
ZAGREB, 7. travnja 2011.(Hina) - HDSSB je u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o prostornom uređenju i gradnji, po kojemu bi se po žurnom postupku legalizirale sve poljoprivredne građevine koje su u funkciji, a koje su izgrađene do 31. prosinca 2010.

HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić je na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru kazao da je, po procjenama, tek 4 posto poljoprivrednih objekata u Hrvatskoj legalizirano, a da je važeći postupak legalizacije preskup za poljoprivrednike (od 40 tisuća do 250 tisuća kuna po objektu, ukupno oko 10 milijardi kuna).

Napomenuo je i da je 2011. referentna godina za prikaz hrvatske poljoprivrede i njezinih rezultata prema EU, zbog čega nužnom smatra hitnu legalizaciju svih građevina koje služe u poljoprivrednoj djelatnosti koje su izgrađene do kraja prošle godine.

Jedino na taj način, naglasio je, poljoprivrednici se mogu stići i uspjeti prilagoditi standardima EU i sukladno njima nastaviti proizvodnju, restrukturirati se i prilagoditi tržišnoj utakmici, a time i ispuniti uvjete za raspolaganje novcima iz fondova EU.

Grubišić je istaknuo da žurna legalizacija tih objekata ni na koji način ne bi negativno utjecala na okoliš, budući da su poljoprivrednici u tom smislu dužni zadovoljiti kriterije iz drugih 'europskih' propisa.

Njegov stranački kolega Dinko Burić napomenuo je da su slične propise, također kako bi zaštitili svoje poljoprivrednike, posebno one male, donijele Italija i Slovenija, ali i neke druge susjedne države koje nisu u EU poput Srbije i Makedonije.

Podsjetio je i da je bivša SFRJ problem bespravno sagrađenih objekata riješila još 1968., legalizirajući sve građevine koje su bile izgrađene do veljače te godine.

(Hina) xtr ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙