FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VSN traži ukidanje naziva ulica u spomen na NDH

Autor: ztes
VIROVITICA, 6. travnja 2011. (Hina) - Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko - podravske županije uputilo je otvoreno pismo lokalnim, državnim i međunarodnim institucijama u kojemu traže ukidanje ustaških naziva ulica na području Virovitičko - podravske županije koje, ističu, slave fašističke tvorevine i osobe koji su riječju i djelom zatirale sve pozitivne vrijednosti našeg društva.

U otvorenom pismu upozoravaju na ulicu u općini Čačinci koja je ime dobila po datumu proglašenja NDH, 10. travnja te na virovitičku ulicu nazvanu po ustaškom doglavniku i tvorcu rasnih zakona Mili Budaku.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine i potpisnik otvorenog pisma Staniša Žarković ističe da su to datum i osoba koji simboliziraju najstrašnije razdoblje hrvatske, ali i srpske, židovske i romske povijesti na ovim prostorima te da je srpska nacionalna manjina već upozoravala na neprihvatljivost takvih imena ulica te na govor mržnje koji "toleriranjem takvog stanja svojim građanima ali i široj javnosti šalju Općina Čačinci, Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija".

Žarković tvrdi da nitko ne osjeća moralnu ni političku odgovornost da poništi sramna imena ulica, pa tako niti predstavnici srpske nacionalne manjine, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

„Suočeni s godinama ignoriranja i prešutne suglasnosti podižemo ponovo svoj glas i pozivamo institucije vlasti ali i civilno društvo, vjerske zajednice, organizacije nacionalnih manjina, intelektualce, najširu javnost da sjećanje na 70. godišnjicu proglašenja tzv. NDH - krvave kupke koja je odnijela toliko nevinih života, obilježe brisanjem tragova fašizma koji su još oko nas, na našim nazivima ulica, na našim osobnim kartama, na obrazu naše zemlje. To je naš dug i prema prošlosti i prema budućnosti,“ zaključuje Žarković.

(Hina) xztes yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙