FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen prosvjed

Autor: tdel
ZAGREB, 26. ožujka 2011. (Hina) - Zagrebački protuvladim prosvjed završio je oko 21 sat na Trgu bana Jelačića nakon trosatne mirne šetnje u kojoj je, po novinarskoj i po policijskoj procjeni, sudjelovalo oko tisuću prosvjednika.

U kilometarskoj šetnji užim središtem grada koja je počela oko 18 sati na Cvjetnom trgu prosvjednici su preko Ilice i Mesničke ulice pokušali doći do Markova trga gdje ih je zaustavio policijski kordon nakon čega su se uputili do središnjice HDZ-a gdje su uzvikivali "HDZ lopovi", "Jaco odlazi" i "Hoćemo izbore".

Nakon toga uputili su se Hebrangovom ulicom gdje se kolona zaustavila ispred japanskog Veleposlanstva kako bi minutom šutnje odala počast tisućama žrtava razornog potresa i tsunamija koji je pogodio tu zemlju.

Uz povike "Svi na ulice" kolona se uputila Gundulićevom ulicom gdje su zastali ispred zagrebačkog HDZ-a uzvikujući "HDZ odlazi" i "HDZ mafija". Zatim su se užim središtem grada uputili prema sjedištu najveće oporbene stranke SDP-u na Iblerovom trgu, gdje su uzvikivali "Nećemo ni vas" te "SDP lopovi". Nakon toga vratili su se na Trg bana Jelačića gdje je oko 21 sat završen prosvjed, a sljedeći je najavljen za srijedu.

Prosvjednici su kao i obično na rutama kojima su prolazili blokirali promet, a prosvjed je prošao bez incidenata.

Policija je zbog kršenja zabrane kretanja po središtu grada ponovno privela Ivana Pernara. Još jednog prosvjednika privela je zbog bacanje petarde.

Prosvjedi su danas bili najavljeni još u 12 gradova. U Rijeci se okupilo 200-tinjak prosvjednika, u Karlovcu 100-tinjak a neuspio je bio u Šibeniku gdje ih je prema medijskim izvješćima bilo tek desetak.

Prvi prosvjed održan je u Zadru, gdje se u podne okupilo dosad najmanje, tek 50-ak prosvjednika. U šetnji Kalelargom zaustavili su se ispred stranačkih prostorija HNS-a i brojnih banaka, a na metalna vrata katedrale sv. Stošije izvjesili su transparent „Gradite dvorove, a nas bi u torove". U jednom trenutku policija je spriječila sukob jedne prosvjednice i Zadranina koji je prosvjednicima poručio da se srame zbog toga što rade.

Prosvjednici su u Rijeci tijekom šetnje odali počast žrtvama potresa u Japanu, pozdravili štrajkaše u Večernjem listu, pred gradskim poglavarstvom dozivali gradonačelnika Vojka Obersnela, a ispred sjedišta HDZ-a priredili performans "Proljetno čišćenje" u kojemu su metlama čistili ispred ulaza. Prije toga su s prozora obližnje zgrade bacili lažne novčanice. Uzvikivali su "Dolje političke elite", "SDP lopovi, HDZ lopovi", "Više cvijeća, manje smeća", "Izdali ste radnike", "Sloboda medija".

U Karlovcu su prosvjednici svoju kritiku usmjerili na karlovačke političare Branka Vukelića i Damira Jelića iz HDZ-a te na neodaziv građana prosvjedu. Pred ulazom HDZ-a ostavili su banane s porukom da ionako "od građana rade majmune i od države banana državu". Za razliku od dosadašnja dva prosvjeda večeras su uspjeli doći pred stan gradonačelnika Damira Jelića u čemu ih ovaj put nije spriječila policija. Gradonačelniku su uzvikivali "Jeliću, javi se", "Jeliću lopove", "došli smo na kavicu".

(Hina) xtdel/xvhor/xhsup/xmvra

An unhandled error has occurred. Reload 🗙