FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 6. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je počeo proljetno zasjedanje, na 23. sjednici koja će, uz stanku za uskrsne blagdane, trajati do 20. svibnja. Uz danas dopunjenih 13 točaka dnevni red 23. sjednice ukupno ima 54 točke. U dnevni je red, među ostalima, ušao i Vladin prijedlog novoga zakona o socijalnoj skrbi, kao i prijedlog zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom. Saborski zastupnici su minutom šutnje odali počast nedavno preminulom bivšem kolegi Ivici Gažiju. U sabornici je počelo aktualno prijepodne koja traje oko četiri sata, tijekom kojih će članovima Vlade pitanja postavljati 40 zastupnika.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor danas je u Saboru izjavila da je glasnogovornik Vlade Mladen Pavić svoju izjavu da su neke oporbene stranke organizirale i financirale nasilne prosvjede u Zagrebu temeljio na dojavama i pozivima građana, a potvrda čega je, kazala je, i činjenica da je čelnik Foruma mladih SDP-a u Dubrovniku "rekao da je plaćao to što je plaćao". "Glasnogovornik je na upit novinara o dojavama, pozivima, mailovima građana rekao to što je rekao, ni jednu stranku ni pojedinca nije dotaknuo, ali rekao je i ono što su činjenice, što se kasnije pokazalo istinitim, da je čelnik Foruma mladih SDP-a u Dubrovniku rekao da je plaćao to što je plaćao", odgovorila je premijerka SDP-ovoj zastupnici Milanki Opačić. SDP-ovka je svoje pitanje aktualnom prijepodnevu počela tako što je premijerki poželjela dobar dan i dobrodošlicu u parlament, podsjetivši da ju je oporba danima i tjednima zvala da dođe u Sabor i objasni Pavićevu izjavu. To što ju je Opačić oslovila kao gospođu Jadranku Kosor, a ne kao predsjednicu Vlade premijerka je protumačila kao potvrdu da ju je SDP u Sabor zvao kao privatnu osobu, "a zna se tko može pozvati predsjednicu i članove Vlade u parlament".

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor poručila je danas saborskoj oporbi da njihovi pokušaji diskreditacije nje i njezine stranke neće proći, te naglasila kako borba protiv korupcije ide dalje, bez ograničenja i bez obzira na to protiv koga se vodi istraga. Zastupnik IDS-a Damir Kajin je u aktualnom prijepodnevu kazao da bivši premijer Ivo Sanader nije jedini odgovoran za nezakonite poslove u zemlji u posljednih osam godina, te pozvao Kosor da objavi datum izbora i građanima, kako je rekao, da priliku da pokušaju spasiti ono što još nije uništeno. "Nije kriv samo Sanader već i oni koji su osam godina vodili zemlju", kazao je Kajin i upitao premijerku je li se, kao ona koja je šest godina bila prva s desna Sanaderu, ikada suprostavila njegovoj samovolji. Napominjući kako je bivši premijer Sanader pod istragom, Kosor je naglasila kako o saznanjima koja ima može govoriti samo pred nadležnim tijelima. "Hrvatska je uređena država, a vaša nastojanja da diskreditirate mene i HDZ neće proći", kazala je Kosor. Činjenice se dokazuju na sudu, a svatko je nevin dok mu se pravomoćnom presudom ne dokaže suprotno i to se neće promijeniti, dodala je Kosor i naglasila kako borba protiv korupcije ide dalje, bez ograničenja prema ikome.

ZAGREB - Raspisivanje izbora odmah značilo bi da nema završetka pregovora, odgovorila je danas predsjednica Vlade Jadranka Kosor na učestale pozive saborske oporbe da podnese ostavku i raspiše izbore. Ako se odmah raspišu izbori, tehnička vlada neće moći donositi odluke vezane uz Poglavlje 23, što može samo vlada s punom potporom u parlamentu, kazala je Kosor prozivajući oporbu da joj nije pomagala u aktivnostima vezanima uz pregovore s EU. Bilo bi puno bolje da oko strateških pitanja postoji suglasje svih stranaka, kazala je i navela kako je upravo takav pristup primijetila u zemljama u kojima je bila u službenom posjetu, primjerice Izraelu. No, kod nas to nije slučaj, naglasila je. U godini kada obilježavamo 20. obljetnicu neovisnosti bilo bi dobro da postoji suglasje, rekla je. No oporba je, kazala je, glasovala protiv zakona o policiji i zakona o sprječavanju sukoba interesa, a to su mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna prava), naglasila je. Odgovorila je pritom i na nedavnu tvrdnju zastupnika SDP-a Zorana Milanovića kako se u godini kada se održavaju izbori ne zna njihov datum, podsjetivši da je Ivica Račan kao premijer datum izbora objavio samo dva mjeseca prije njihova održavanja. Da je je jedini cilj oporbe doći na vlast, smatra i Boris Kunst (HDZ) koji je ustvrdio kako oporba pritom ne bira sredstva i obmanjuje javnost. Prozvavši oporbu da čini sve kako bi opstruirala aktivnosti vlade usmjerene na završetak pregovora o ulasku u EU, kazao je kako oporba širi negativnu energiju što pokazuje, rekao je, i mjerenje radijacije koje je ispred SDP-ovih prostorija dva puta veće nego pred ostalim strankama.

ZAGREB - SDP-ov zastupnik Boris Šprem danas je u Saboru optužio HDZ da prekrajanjem izbornih jedinica želi pokrasti birače i lažirati izbore, dok je premijerka Jadranka Kosor ustvrdila da HDZ prijedlogom promjena izbornih jedinica želi ispraviti nepravdu i zadovoljiti zahtjev Ustavnog suda, a čemu se, naglasila je, SDP protivi. "Nama u SDP-u je jasno zašto niste uskladili popis birača i donijeli zakon o prebivalištu - da možete lažirati izbore, prevariti građane i pokrasti glasove. Nije vam dosta što se opljačkali Hrvatsku", poručio je Šprem predsjednici Vlade i HDZ-a. Podsjetio ju je na njezinu izjavu iz rujna 2009. da ministarstva uprave i unutarnjih poslova užurbano rade na ažuriranju popisa birača, upitavši ju hoće li, zbog činjenice da taj posao nije odrađen, podnijeti ostavku.

"Ne, neću podnijeti ostavku. Dapače, mislim da je u međuvremenu učinjeno iznimno puno posla", odgovorila mu je premijerka, ističući da Ministarstvo uprave obavlja težak posao, pa i onaj oko smanjenja broja općina i gradova, "možda i županija".

Vezano uz popis birača, kazala je da taj posao obilježava fluktuacija stanovništva, "ljudi se prijavljuju i odjavljuju", a što je, naglasila je, u skladu s Ustavom. "SDP se protivi ispravljanju nepravde i zahtjevu Ustavnog suda koji traži da se konačni uskladi broj birača s izbornim jedinicama", odgovorila je Špremu. SDP je prozvala da je zauzeo obrambene pozicije kako bi zadržao postojeće stanje, jer se, kako je rekla, već pripremio za izbore po dosadašnjem modelu te se protivi svakoj promjeni, pa i onoj koja se temelji na zakonu i zahtjevu Ustavnog suda.

ZAGREB - Iz Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Državnog odvjetništva RH (DORH) priopćeno je danas kako je od početka kriminalističkog istraživanja u slučaju Daimler "spomenuti predmet vođen u nadležnosti USKOK-a". "U vezi sa statusom i stvarnom nadležnošću u predmetu Daimler ističemo da je od trenutka započinjanja kriminalističkog istraživanja spomenuti predmet vođen u nadležnosti USKOK-a. Svi izvidi u vezi s ovim predmetom, kao i suradnja putem međunarodne pravne pomoći s njemačkim i američkim pravosudnim tijelima, provodili su se zbog osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Zakona o USKOK-u.

Sukladno tome i zahtjevi policiji za provođenjem izvida dostavljani su od strane USKOK-a s kojim su vođene i sve koordinacije vezane za spomenuti predmet", navodi se u zajedničkom priopćenju glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca i glasnice DORH-a Martine Mihordin. "Nakon što je dovršena ova faza kriminalističkog istraživanja, u kojoj su utvrđena kaznena djela zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 337. st. 1. i 4. KZ-a i pranje novca iz članka 279. st. 2 KZ-a za trojicu osumnjičenika, predmet je ustupljen Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu kao stvarno nadležnom državnom odvjetništvu", zaključuje se u priopćenju MUP-a i DORH-a. Trojici osumnjičenika u tzv. aferi Daimler zbog zloporabe položaja i ovlasti te pranja novca, Ivanu Žapčiću, Marku Vukoviću i Tomici Godecu, istražni sudac na karlovačkom Županijskom sudu kasno sinoć je, nakon višesatnog ispitivanja, odredio 48-satni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

ZAGREB - Ustavni sud ukinuo je danas dio Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, među kojima su i mjerila za njeno dobivanje. Postupak za ocjenu suglasnosti cijelog Zakona s Ustavom podnijela je Hrvatska odvjetnička komora (HOK), no Ustavni je sud ukinuo tek pet zakonskih članaka ili nekih njihovih stavaka. Sporne odredbe na snazi će biti do 15. srpnja, do kada bi ih zakonodavac trebao doraditi. Uz mjerila za dobivanje besplatne pravne pomoći ukinute su i odredbe koje određuju krug korisnika, reguliraju raspodjelu sredstava za besplatnu pravnu pomoć i određuju slučajeve u kojima ju odvjetnici mogu uskratiti. Također ukinuta je i odredba koja propisuje da se troškovi besplatne pravne pomoći vraćaju u državni proračun ukoliko korisnik dobije sudski spor. Ustavni sudac Davor Krapac koji je potpisao odluku, istaknuo je kako je pitanje besplatne pravne pomoći vrlo osjetljivo, posebno u doba gospodarske krize. "Zakonodavac ga mora regulirati, ali ne zbog formalne i birokratske želje za zatvaranjem poglavlja 23. u pregovorima s EU već svjestan svih otvorenih pitanja", kazao je Krapac. Dodao je i kako cijena pravne pomoći ne smije biti zapreka ostvarivanja prava hrvatskih građana. Krapac je kazao da je u osporenim odredbama pogrešno što su u suprotnosti s pravnim načelom preciznosti i određenosti pravnih normi.

ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je danas u javnim glasilima poziv svim poslovnim bankama u Hrvatskoj da daju ponude za sklapanje ugovora, kojim se obvezuju davati subvencionirane kredite i s tim u vezi obavljati poslove pod uvjetima i na način uređen Zakonom o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita. Rok za davanje ponuda je osam dana od dana objave poziva u javnim glasilima. Ponuda treba sadržavati "naziv ponuditelja, adresu, OIB/MB s podacima o kontakt osobi, dokaz da ponuditelj može na području Hrvatske obavljati poslove davanja kredita na tržištu, iznos kamate na stambeni kredit, koja kamata za vrijeme prve četiri godine otplate kredita ne može biti veća od 4,95 efektivne kamatne stope godišnje, te izjavu da iznos kamate na kredit po isteku prve četiri godine otplate kredita, a najmanje sljedeće dvije godine, neće biti viši od 10 posto kamate određene za prve četiri godine otplate kredita", navodi se u pozivu. Ponuda treba biti dostavljana najkasnije do 14. travnja na adresu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, Savska 41/VI. Javno otvaranje ponuda bit će 14. travnja u podne u prostorijama Agencije.

ZAGREB - U zagrebačkoj Zračnoj luci sinoć je po povratku iz Tunisa uhićen nekadašnji Croscov voditelj remonta platformi Miroslav Pacak kojeg se, zajedno s nedavno smijenjenim glavnim izvršnim direktorom INA-e i bivšim direktorom Crosca, Bojanom Milkovićem, tereti za primanje 3,3 milijuna kuna mita te krivotvorenje isprava. Pacakov odvjetnik Mate Matić kazao je kako je njegov branjenik uhićen oko 21,30 sati nakon što se vratio iz Tunisa gdje se nalazio u vrijeme kada je protiv njega i Milkovića pokrenuta istraga. Kako je u međuvremenu za njim raspisana i tjeralica te jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke Pacak je iz zračne luke odveden u zatvor u Remetincu. Iz zatvora će tijekom dana biti doveden u sjedište USKOK-a kako bi iznio svoju obranu, kazao je odvjetnik Matić. Dodao je kako je Pacak od pokretanja postupka tvrdio da će se vratiti u Hrvatsku i iznijeti obranu kako što je u USKOK-u učinio i Milković. Za dvojicu okrivljenika USKOK sumnja da su od 2002. do 2009. dodjeljivanje poslova drugim poduzećima uvjetovali davanjem mita u iznosu od pet posto neto vrijednosti ugovorenog posla, odnosno u drugim slučajevima 10 posto od vrijednosti ukupno izvedenih radova.

ZAGREB - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je danas kako je ove godine Svjetski dan zdravlja posvećen velikom problemu današnje medicine – otpornosti bakterija na antibiotike. Hrvatska se ubraja u zemlje s visokom potrošnjom antibiotika, poput mnogih zemalja južne Europe, i posljedično velikim problemima s mnogostruko otpornim bakterijama, naglašava se u priopćenju. Medicina već 70 godina raspolaže lijekovima kojima može kontrolirati mnoge infekcije od kojih se u predantibiotsko doba umiralo, ali zbog široke i često nepotrebne uporabe antibiotika, bakterije su u velikoj mjeri razvile otpornost na antibiotike, navodi se u priopćenju. Otpornost na antibiotike nije u svim zemljama jednako izražena i razmjerna je količini njihove potrošnje, a zbog neinformiranosti, građani često samoinicijativno konzumiraju antibiotike i time povećavaju njihovu nesvrsishodnu potrošnju. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da se u borbu protiv širenja otpornosti na antibiotike moraju uključiti svi, i vlade i državne institucije, liječnici, farmaceuti i farmaceutska industrija te svi građani, mogući bolesnici. U Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi 2006. godine osnovano je interdisciplinarno tijelo - Interdisciplinarna sekcija za kontrolu otpornosti na antibiotike (ISKRA) kojoj je zadaća koordinirati sve aktivnosti u suzbijanju rezistencije na antibiotike. Vlada RH donijela je 2008. godine Nacionalni program za kontrolu otpornosti bakterija na antibiotike od 2009. do 2014. godine.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) potpisalo je ugovore o suradnji u provedbi programa rada savjetovališta i skloništa za žrtve nasilja u obitelji sa sedam organizacija civilnoga društva, za što je osiguralo 2.027.602 kuna, priopćilo je danas to ministarstvo. Nakon poziva za prijavu programa rada savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji organizacija civilnog društva za 2011. godinu, MOBMS je ugovore među ostalim potpisao sa sisačkim Centrom za žene "Adela", riječkom Udrugom za zaštitu obitelji U.Z.O.R., Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba, Ženskom pomoći sada – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, Sigurnom kućom "Istra", Udrugom BROD – Grupom za ženska ljudska prava te karlovačkom Ženskom grupom "Korak".

ZAGREB - Jedna osoba smrtno je stradala jutros prilikom slijetanja osobnog automobila u odvodni kanal na lokalnoj cesti Šušnjari - Prnjavorac kod Ivanić Grada, izvijestila je zagrebačka Policijska uprava. Prometna nesreća, u kojoj je osobni automobil Ford sletio u odvodni kanal i zapalio se, dogodila se jutros u 8,06 sati. U tijeku je policijski očevid.

RIJEKA - Požar u hotelu "Jadran" u Omišlju, koji je buknuo jutros, ugašen je, a u njemu nitko nije ozlijeđen, izvijestila je primorsko-goranska Policijska uprava. U tijeku je očevid kojim će se utvrditi uzrok požara, a po prvim informacijama, unutrašnjost hotela potpuno je uništena. Hotel nije otvoren za turiste, a u njemu su bili smješteni radnici obližnje turističke tvrtke. U prizemlju je bio ugostiteljski objekt.

VIROVITICA - U prometno nesreći koja se dogodila noćas kod Gornjeg Miholjca, u Virovitičko-podravskoj županiji, smrtno je stradao 24-godišnji vozač motocikla, izvijestila je Policijska uprava virovitičko-podravska. Policija navodi kako je noćas 30-tak minuta iza ponoći 24-godišnji D.P. (24) vozeći motocikl virovitičkih registarskih oznaka, i ne koristeći zaštitnu kacigu, 340 metara istočno od Gornjeg Miholjca radi neprilagođene brzine izgubio nadzor nad motociklom koji je sletio sa ceste na zelenu površinu. Motocikl je nastavio nekontrolirano kretanje te je udario u hrpu odbačenog građevinskog materijala - opeke i betona (divlje odlagalište smeća. Vozač motocikl D.P. je odbačen oko osam metara te je zbog zadobivenih teških ozljeda preminuo na mjestu nesreće.

ŠIBENIK - Požar na području Skradina u mjestu Ićevo ugašen je noćas oko ponoći, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar na otvorenom prostoru kod Skradina dojavljen je sinoć oko 20 sati u Vatrogasno operativno središte (VOC) Šibenik. U gašenju su sudjelovali pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Šibenik, državne interventne postrojbe (DIP) Šibenik te dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) Šibenik, Skradin, Dubravice i Vodice, s ukupno 23 vatrogasca i 8 vatrogasnih vozila.

Požar je lokaliziran u 22,25 sati, a ugašen oko ponoći. Izgorjelo je oko 5 hektara trave, niskog raslinja i borove šume.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙