FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP traži da Milinović izvijesti Sabor o aferi Medikol

Autor: trub
ZAGREB, 5. travnja 2011. (Hina) - Potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i SDP-ov zastupnik Rajko Ostojić danas je zatražio da do kraja tjedna na sjednicu Odbora dođe ministar zdravstva Darko Milinović i izvijesti o okolnostima vezanima uz aferu Medikol, najavivši da će SDP u protivnom inicirati osnivanje istražnog povjerenstva o toj aferi.

Ostojić je na sjednici Odbora prigovorio da afera Medikol već desetak dana "trese" hrvatsku javnost, koja "svjedoči situaciji da aktualni i bivši ministri zdravstva Milinović i Ljubičić, aktualni i bivši direktori HZZO-a Bergman i Strizirep, jedan na drugoga prebacuju krivnju za privatni monopol nad PET-CT tehnologijom".

"Svjedočimo situaciji paradoksa da je netko dozvolio monopol, da je netko omogućio daljnji monopol, da cure dokumenti iz Ministarstva zdravstva i HZZO-a, a da Odbor za zdravstvo Hrvatskog sabora nema ni jednu valjanu informaciju", rekao je.

Od ministra Milinovića traži da članove Odbora izvijesti o "temeljnim informacijama tko je i zašto dopustio monopol te tko je i zašto produžio ugovore s tvrtkom Medikol, a ne odazove li se ministar pozivu najavio je da će SDP pokrenuti osnivanje istražnog povjerenstva.

"Ne dvojim da ćete to jednoglasno podržati, ne s obzirom na istragu koju provodi USKOK, nego općenito, zbog prelijevanja javnog novca u privatne ruke", poručio je Ostojić.

Predsjednik Odbora Andrija Hebrang (HDZ) najavio je da će Ostojićev poziv prenijeti Milinoviću, "na kojemu je da odluči hoće li doći na Odbor", ali i naglasio da cijela priča oko Medikola nije pokrenuta zbog spornih ugovora, koje, istaknuo je, treba istražiti USKOK, nego dopis Hrvatske udruge radiologa upućen njemu kao predsjedniku Odbora, te predsjedniku države i predsjednici Vlade.

U tom se dopisu, kazao je, upozorava da jedna privatna klinika želi zaposliti 20-ak radiologa i kardiologa iz državnih bolnica. "To je krah hrvatskog zdravstvenog sustava i zato se reagiralo", poručio je Hebrang.

Naglasio je kako Odbor ne bi trebalo zanimati tko je što potpisivao i zašto, je li to skupo ili jeftino, nego zašto istaknuti stručnjaci koje je država educirala i financirala idu privatnicima.

"Hoćemo li dozvoliti da se ti ljudi izdvoje i za duplu plaću nekome stvaraju profit, a da rade jednu do dvije profitne pretrage. Ja sam za to da zdravstveni sustav ostane neprofitan, socijalno orijentiran. Podupirem i privatni, ali neka investira u prostor, opremu i kadrove i neka kao takav potpisuje ugovore s HZZO-om", naglasio je Hebrang.

Prije početka sjednice novinari su ga pitali kako komentira prozivke vlasnika poliklinike Medikol Ivana Rajkovića da je on (Hebrang) odgovoran za aferu jer mu, dok je bio ministar, nije dao dozvolu za rad.

"Ne komentiram ono što USKOK istražuje, a gospodina Rajkovića molim da nam ostavi naše liječike da rade za naše pacijente", odgovorio je Hebrang.

Odbor za zdravstvo danas je većinom glasova u prvom čitanju podržao prijedlog novoga zakona o socijalnoj skrbi, kojega su Hebrang i ostali članovi iz HDZ-a ocijenili kvalitativnim iskorakom u sustavu socijalne skrbi, a SDP-ovci primjerom zakona kojega je nemoguće primijeniti.

HDZ-ovi članovi Odbora Neda Klarić i Ivan Bagarić izrazili su uvjerenje da će novi zakon pridonijeti učinkovitoj i jeftinijoj administraciji u sustavu socijalne skrbi usmjerene ka krajnjem korisniku, dok je Mirando Mrsić (SDP) ocijenio da će sustav ostati nejedinstven, nejasan, birokratiziran i centraliziran, dakle nespreman za bilo kakvu cjelovitu reformu.

Zbog nedostatka kvoruma odgođena je sjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH najavljena za danas u 14,30 sati.

(Hina) xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙