FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal prikupio milijardu eura usprkos sniženom rejtingu

Autor: gple
LISABON, 16. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Portugal je u srijedu prikupio milijardu eura na tržištima kapitala usprkos pojačanim bojaznima da neće moći vraćati dugove.

Vlada je aukcijom 12-mjesečnih trezorskih zapisa uspjela prikupiti milijardu eura, ali uz kamatnu stopu od 4,3 posto, u odnosu na 4,0 posto na aukciji održanoj prije dva tjedna.

Vrijednost pristiglih ponuda nadmašila je vrijednost onih prihvaćenih za 2,2 puta, priopćila je agencija za dug.

Dan ranije agencija Moody's snizila je rejting Portugalu za dva stupnja, na A3, uz negativnu prognozu, ukazujući na teškoće s poticanjem gospodarskog rasta i tešku bitku za zdrave državne financije.

Time je pojačan pritisak na uzdrmanu manjinsku vladu, čiji je premijer Jose Socrates u utorak navečer kazao da će podnijeti ostavku ako parlament ne prihvati najnoviji paket spornih mjera štednje, usmjeren na smanjenje velikog proračunskog manjka.

Ministar financija Fernando Teixeira dos Santos pridružio mu se u srijedu u upozorenju parlamentu. "Ako se ne usvoje nove mjere u planu proračuna, zemlja bi mogla biti prisiljena zatražiti pomoć izvana", kazao je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙