FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šetić o "istrijanstvu"

Autor: dspo
, 4. travnja 2011.(Hina) - Saborski zastupnik HDZ-a Nevio Šetić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ocijenio neprihvatljivim to što jedna politička stranka vezuje uza se pojam istrijanstva jer je ono, smatra, "suvereni dio suverene hrvatske nacije".

Po njegovim riječima na ljestvici socijalnog identiteta Istrijanin se može pronaći kao individualni identitet čovjeka pa je stoga, kako je rekao, "nepotrebno istrijanstvo suprotstavljati hrvatstvu".

Naveo je kako se "na prošlom popisu stanovništva tek oko četiri posto ljudi izjasnilo kao Istrijan, što nedvojbeno govori da u Istri prevladava hrvatski osjećaj, a u tom kontekstu istrijanstvo je preuveličano te upotrijebljeno onako kako ne treba". Dodao je kako nakon dvadeset godina osamostaljenja hrvatske države ne treba na rubnim točkama suprotstavljati hrvatstvo i istrijanstvo te projicirati mržnju na nove mlade naraštaje.

"Ne treba loše iz prošlosti projicirati na budućnost, već zlo konzervirati u prošlosti", kazao je Nevio Šetić i dodao kako je dubok osjećaj istrijanstva utemeljen na tradiciji, kulturi i običajima.

Osvrnuvši se na subotnji okrugli stol u Puli koji je organizirao Savjet mladih Istarske županije o temi "Što to znači biti Istrijan, kakav je položaj istrijanstva u odnosu na hrvatstvo, te postoji li sraz između ta dva pojma", na kojemu je i on sudjelovao, Šetić je kazao kako ne može vjerovati da čak i sveučilišni profesori, kako je rekao, "gaje stav kako Hrvatsku moraš poštovati, ali ju ne moraš voljeti". On naime drži neprihvaljivom tezu koju je na tom skupu izrekao osnivač i prvi predsjednik IDS-a Ivan Pauletta kako je "ova država stvorena na mržnji".

"Dopuštamo da netko ne voli zemlju u kojoj živi, dopuštamo da netko mrzi zemlju u kojoj živi, ali ne dopuštamo i nikad nećemo pristati na lažne optužbe kako je Hrvatska stvorena na mržnji", poručio je tajnik istarskog HDZ-a Janko Žužić.

(Hina) xdspo ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙