FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nezaposlenost u Španjolskoj na novoj rekordnoj razini

Autor: vmom
MADRID, 4. travnja 2011. (Hina/AFP) - Broj nezaposlenih u Španjolskoj koji podnose zahtjeve za isplatu odgovarajuće naknade u ožujku je porastao osmi mjesec zaredom, objavila je u ponedjeljak tamošnja vlada.

Broj onih koji su podnijeli zahtjev za isplatu naknade za nezaposlene u ožujku je uvećan za 34.406 i dosegnuo je 4,3 milijuna, što je njegova nova rekordna razina, pokazali su podaci španjolskog ministarstva rada.

Najviše otkaza zabilježeno je u sektoru usluga, na koji otpada oko 70 posto ukupnih gospodarskih aktivnosti te zemlje, pokazali su dalje ti podaci.

Blago olakšanje pružaju pak brojke iz posrnulog sektora graditeljstva, u kojem se stopa nezaposlenosti spustila na 4,4 posto.

Ukupan broj nezaposlenih u Španjolskoj inače se objavljuje u zasebnim izvješćima svaka tri mjeseca, no ona ne obuhvaćaju podatke o zahtjevima za isplatu naknade za nezaposlene.

Po tim podacima, u veljači je bez posla u Španjolskoj bilo 4,7 milijuna osoba, što je oko 20,5 posto tamošnjeg stanovništva. Stopa nezaposlenosti više je nego dvostruko veća u odnosu na prosječnu u eurozoni.

Vlada u Madridu uvela je stroge mjere štednje kako bi smanjila dugove, a po njezinim procjenama gospodarstvo neće početi kreirati nova radna mjesta prije kraja ove godine.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙