FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad nezaposlenosti u Njemačkoj u ožujku

Autor: vmom
BERLIN, 31. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Nezaposlenost u Njemačkoj u ožujku je smanjena treći mjesec zaredom, pokazali su u četvrtak podaci savezne agencije za rad.

Desezonirani podaci o nezaposlenosti u tom su mjesecu pokazali pad broja nezaposlenih u najvećem europskom gospodarstvu za daljnjih 55 tisuća, nakon 52 tisuće koliko je pad iznosio u veljači.

Time je stopa nezaposlenosti u ožujku kliznula na 7,1 posto, sa 7,3 posto u veljači. U prošlogodišnjem ožujku iznosila je 8,0 posto.

"Gospodarski oporavak omogućava daljnji pad nezaposlenosti", kazao je čelnik toga ureda Frank-Juergen Weise prilikom predstavljanja izvješća.

Dodao je također da je potražnja za radnicima i dalje visoka.

Prema u političkom smislu značajnijim podacima koji ne uključuju sezonske varijacije, broj nezaposlenih u ožujku 2011. smanjen je u odnosu na mjesec ranije za 102 tisuće, na 3,21 milijun. Po tim je podacima stopa nezaposlenosti iznosila 7,6 posto i bila je za 0,3 postotna boda manja u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Broj nezaposlenih po takvom je izračunu na godišnjoj razini smanjen za 350 tisuća, objavila je nadalje agencija. U ožujku 2010. stopa nezaposlenosti iznosila je 8,5 posto.

Prirodna katastrofa koja je zadesila Japan i nuklearna kriza koja je potom uslijedila nisu u značajnijoj mjeri utjecale na Njemačku, kazao je ekonomist Commerzbanka Eckart Tuchtfeld.

"Po mome mišljenju navedeni čimbenici u ovom trenutku ne bi trebali negativno utjecati na njemačko tržište rada", kazao je Tuchtfeld.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙