FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija "Kako financirati energetski projekt"

Autor: tper
ZAGREB, 4. travnja 2011. (Hina) - Strategija energetskog razvitka Hrvatske predviđa investicije od 15 milijardi eura u taj sektor što govori o njegovom značaju, istaknula je direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore Zoja Crnečki na današnjoj konferenciji pod nazivom "Kako financirati energetski projekt".

Crnečki smatra kako su projekti ono što Hrvatskoj nedostaje te je ova konferencija organizirana upravo s ciljem da potakne gospodarstvo i tvrtke da se više uključe i u energetske projekte.

Da bi se potaknuo gospodarski rast potrebna su između ostalog i ulaganja u energetkiku, kazala je.

Hrvoje Sučić iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) kazao je kako što se tiče financiranja energetskih projekata HBOR ima Program kreditiranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Cilj tog programa je realizacija investicijskih projekata kojima je svrha saniranje odlagališta otpada, poticanje izbjegavanja i smanjivanja nastajanja otpada, gospodarenje otpadom, poticanje korištenja obnovljivih izvora energije itd.

Sučić ističe i kako se tvrtke trebaju javljati na natječaje za sredstva iz IPARD programa kada su u pitanju projekti vezani uz bioplinska postrojenja kao i na natječaje za sredstva iz modela B.

Josip Vuković iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) istaknuo je kako EBRD podržava projekte koji potiču energetsku učinkovitost i razvoj obnovljivih izvora energije.

Izdvojio je tako suradnju s HEP-om na projektu gradnje hidroelektrane Ombla. Projekt je vrijedan oko 130 milijuna eura, a njegovu će gradnju HEP financirati i zajmom EBRD-a.

Vuković je napomenuo i kako im dosta upita tvrtki stiže za projekte vezane uz biomasu, vjetar te solarnu energiju.

Podsjetio je kako ukupna vrijednost EBRD-ovog ulaganja u Hrvatsku od 1994. do kraja 2010. iznosi više od 2,2 milijarde eura u više od stotinjak projekata.

Konferencija "Kako financirati energetski projekt", u organizaciji Hrvatske gospodarske komore u suradnji s gradom Zagrebom, priređena je u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna 2011.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙