FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvadeseta obljetnica Narodne zaštite u Zagrebu

Autor: dpos
ZAGREB, 4. travnja 2011. (Hina) - Udruga narodne zaštite podsjetila je u današnjem priopćenju da je sutra, petog travnja, 20 godina od službenog osnivanja odreda Narodne zaštite u gradu Zagrebu kada je dvadeset političkih stranaka na zagrebačkoj razini potpisalo osnivanje Narodne zaštite.

Narodna zaštita u gradu Zagrebu ustrojena je u Gradski stožer NZ i u 15 područnih ili općinskih stožera i to N. Zagreb, Centar, Susedgrad, Črnomerec, Dubrava, Trešnjevka, Trnje, Maksimir, Medveščak, V. Gorica, Peščenica, Zaprešić, Samobor Sesvete i Dugo selo.

Danas, odmaknuti više godina od tog vremena, navodi se u priopćenju, možemo donijeti neke zaključke a to je da je stvaranje Narodne zaštite bilo pravovremeno i da je izrazilo temeljni interes hrvatskog naroda i građana grada Zagreba glede obrane Domovine te da se Narodna zaštita u Gradu kao jedinstvena organizacija skladno uklopila u ukupni sustav obrane u RH.

Narodna zaštita nije bila nikakva obrambena pričuva, već posebni čimbenik koji je samostalno, vlastitim snagama i odgovornostima izvršavao sve obrambene zadaće, a pripadnici NZ u svom djelovanju pokazali visok stupanj samoinicijative i samostalnosti, a da pri tome nisu narušili jedinstvo sustava, navodi se.

Opsada i osvajanje vojarni JNA bila jedna od osnovnih zadataka Narodne zaštite i taj je zadatak obavila na najbolji mogući način, a straže, ophodnje, blokade prometnica, mostova i željezničkih pruga bili su značajan doprinos ukupnoj obrani RH, priopćeno je.

Narodna zaštita grada Zagreba u potpunosti je opravdala povjerenje koje su joj sve političke stranke ukazale osnivanjem i na najbolji način odradila sve zadaće postavljene pred nju, priopćeno je.

Na kraju se nameće zaključak da su odredi dragovoljca Narodne zaštite u Zagrebu imali važan, možda i odlučujući značaj u prvoj fazi Domovinskog rata, stoji u priopćenju udruge koja svim pripadnicima Narodne zaštite grada Zagreba čestita 20.obljetnicu osnivanja.

(Hina) pp/aš ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙