FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 20-ta obljetnica ustroja odreda Narodne zaštite

Autor: aspa
ZAGREB, 19. ožujka 2011. (Hina) - Udruga dragovoljaca Narodne zaštite svečano je danas obilježila 20-tu obljetnicu ustroja Narodne zaštite (NZ) koja je, kako je istaknuto na svečanosti u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", dala velik doprinos obrani Hrvatske u početku Domovinskog rata, zbog čega je potrebno svim bivšim pripadnicima priznati status hrvatskih branitelja.

Predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Ivan Posilović istaknuo je da se mnogi dragovoljci odreda NZ-a osjećaju razočarano jer do sada nisu mogli ostvariti status branitelja zbog niza birokratskih prepreka.

"Po svim zakonima mi smo hrvatski branitelji", ustvrdio je uputivši zahtjev saboru i vladi da se status branitelja prizna svim pripadnicima NZ-a.

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je da osjeća najdublje poštovanje prema onima koji su obranili Hrvatsku dodavši da su se na početku Domovinskog rata branitelji vodili vrijednostima kao što su slobodna, poštenje, domoljublje i pravda.

"Ideal smo ostvarili u najvećoj mjeri i imamo danas slobodu Hrvatsku", kazao je ocjenivši da je potrebno ostvariti još pravdu.

"Barikade, osvajanje vojarni, spašavanje građana i sve što ste uložili u otpor ne bi imalo smisla ako ne ostvarimo pravednu Hrvatsku, i mi ćemo pravdu i ostvariti. Pravednost ćemo ostvariti u ekonomskoj pravdi, pravdi prema svima koji su branili Domovinu i da ne bude više ljudi koji kopaju po kontejnerima ili nemaju posla", rekao je Josipović, dodavši da svatko tko se borio za Hrvatsku ima pravo na pravdu i poštovanje za ono što je učinio.

"Pravednu Hrvatsku i danas moramo graditi bez obzira na stranačku pripadnost i ideologije", naglasio je te okupljenim dragovoljcima NZ-a poručio da su oni pravi branitelji te da zaslužuju priznanje i trajno sjećanje.

Predsjednik Josipović potom je prvom zapovjedniku odreda NZ-a Antunu Abramoviću uručio Povelju RH u kojoj je, kako je rekao, sažeta sva ljubav i poštovanje koji hrvatski narod ima prema braniteljima.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podsjetio je da je u nekim dijelovima zemlje NZ počela funkcionirati i prije 15. ožujka 1991. kada je donijeta odluka o osnivanju odreda NZ. Kazao je da se treba zahvaliti ljudima koji su tada pristupili NZ-u i prepoznali trenutak kada treba obraniti domovinu. Istaknuo je da se u Domovinskom ratu uspjelo jer se vjerovalo u svoje snage.

Izaslanik predsjednice vlade ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić također je naglasio ulogu NZ-a u Domovinskom ratu, ustvrdivši da je to bio jedan od prvih oblika obrane domovine i to na teritorijalnom principu. Naglasio je da je Hrvatska pred ulaskom u EU te da joj je danas potreban mir i stabilnost.

(Hina) xaš yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙