FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael želi poništenje Goldstoneova izvješće

Autor: vrad
JERUZALEM, 3. travnja 2011. (Hina/AFP) - Izrael je u nedjelju zatražio da se poništi izvješće sudca Goldstonea u kojemu se zemlja optužuje za "ratne zločine" tijekom ofenzive na Gazu u zimu 2008./2009., pošto je njegov autor priznao da je pogriješio kada je rekao da je židovska država namjerno gađala civile.

"Pozivam UN da odmah poništi Goldstoneovo izvješće. To izvješće treba baciti u ropotarnicu povijesti", rekao je premijer Benjamin Netanyahu, u okviru medijske i diplomatske ofenzive koja treba osnažiti međunarodni ugled Izraela.

Islamistički pokret Hamas koji nadzire Pojas Gaze rekao je da je "zaprepašten stajalištem sudca", a radikalna skupina Islamski džihad osudila je "uzmak sudca Richarda Goldstonea" predbacujući mu da je "popustio pred pritiscima cionističkih lobija".

U kolumni koju je u subotu objavio The Washington Post, Goldstone piše da nove činjenice koje su se pojavile nakon objave njegova izvješća koncem 2009. pokazuju da Izrael "nije namjerno gađao" civile.

Izraelski predsjednik Shimon Peres pozvao je pak sudca da se "ispriča zbog toga što je optužio Izrael za ratne zločine i što je zanemario činjenicu da je obrambena ofenziva 'Lijevano olovo' pokrenuta kao odgovor na tisuće raketa koje su (iz Gaze) ispaljene na nedužne civile".

Sva izraelska glasila posvetila su u nedjelju naslovnicu promjeni stajališta južnoafričkog sudca.

U rušilačkoj izraelskoj ofenzivi na Gazu ubijeno je 1.400 Palestinaca, uglavnom civila i 13 Izraelaca, većinom vojnika.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙