FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vukovaru direktorica UNDP-a za Europu

Autor: zdra
VUKOVAR, 2. travnja 2011.(Hina) - Pomoćnica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) i direktorica regionalnog ureda UN-ova programa za razvoj (UNDP) za Europu i Zajednicu neovisnih država Kori Udovički, koja je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, danas je boravila u Vukovaru.

U pratnji vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe obišla u Domovinskom ratu teško oštećenu zgradu nekadašnjeg Grand hotela u središtu grada, čija bi obnova pročelja uskoro trebala započeti.

Gradonačelnik Sabo podsjetio je kako je prije nekoliko godina na toj zgradi obnovljeno krovište a uskoro, kako je najavio, trebali bi započeti i radovi na uređenju pročelja koje će s milijun eura financirat Europski parlament, a s oko 340.000 eura Vlada RH.

"Glavna uloga ovakvih projekata je u pripremi znanja i vještina društvenih struktura Vukovara pa i same Hrvatske kako bi bili spremni za pridobivanje i upotrebu sredstava Europske unije (EU)", ocijenila je Kori Udovički dodajući kako nije mali izazov osmisliti dobar projekt i provesti ga dobro i efikasno te biti sposoban dokazati da je novac potrošen na pravi način.

"Europa to očekuje. Mi podržavamo aktivnosti na učenju i obučavanju takvom radu i kroz ovakve projekte. Tu smo da pomognemo iako će perspektiva Vukovara u konačnici ovisiti od samih Vukovaraca", poručila je Udovički.

Zgrada nekadašnjeg Grand hotel, koja je među Vukovarcima poznatija pod nazivom Radnički dom, sagrađena je 1897. godine. Sve do 1919., kada je zgradu kupila Zadruga radnički dom, čiji su osnivači bili radnici okupljeni oko tadašnjeg radničkog pokreta, u zgradi su se nalazili ugostiteljski i kulturni sadržaji.

Nakon što je zgrada pretvorena u Radnički dom, 1920. godine u njoj je održano zasjedanje II. kongresa tadašnje Komunističke partije Jugoslavije (KPJ).

Gradske vlasti Vukovara namjeravaju u prizemlju ponovno osmisliti ugostiteljske sadržaje s kino dvoranom, dok bi na katu bili uredi gradonačelnika i gradska vijećnica.

Tijekom boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Kori Udovički posjetit će i Ilok, gdje će biti izvješćena o projektima ostvarenim sredstvima UNDP-a.

Pomoćnicu glavnog tajnika UN-a i direktorica regionalnog ureda UNDP-a za Europu i Zajednicu neovisnih država Kori Udovički jučer su primili predsjednik države Ivo Josipović i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Od početka svojeg djelovanja u Hrvatskoj 1996. godine do danas, UNDP je u razne programe uložio oko 70 milijuna američkih dolara.

(Hina) xzdra ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙