FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 1. travnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SMEDEREVO - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, srbijanski predsjednik Boris Tadić i slovenski premijer Borut Pahor u petak su se, na neformalnom trilateralnom sastanku u Smederevu, dogovorili o intenziviranju gospodarske suradnje te jačanju suradnje i na drugim područjima u svrhu napretka triju zemalja i cijele regije jugoistočne Europe. U zajedničkom obraćanju novinarima, Kosor i Tadić su izrazili međusobnu potporu procesu europskih integracija Hrvatske i Srbije, dok je Pahor izrazio potporu Slovenije završetku hrvatskih pregovora o pristupanju EU te srbijanskom dobivanju statusa kandidata za članstvo u Uniji. "Završetak pregovora Hrvatske s EU dobra je poruka za sve naše susjede i cijeli jugoistok Europe, jer potvrđuje da se reforme i cijeli taj posao isplate", rekla je premijerka Kosor, dodajući kako Hrvatska do kraja lipnja može ispuniti uvjete za završetak pregovora o pristupanju. Ocijenivši kako je dobra gospodarska suradnja iznimno važan element za stabilnost jugoistočne Europe, Kosor je kao primjer dobre gospodarske suradnje tri države navela zajednički željeznički projekt Cargo 10, kojim će zajednički kapacitet činiti 25 tisuća vagona. Govoreći o rješavanju problemu nestalih, navela je kako je to za Hrvatsku "pitanje svih pitanja", kao i da će sve biti učinjeno da se sporovi poput slučaja Tihomira Purde ne ponove te da će se raditi na tome da što prije bude formirana radna skupina koja će preispitati svaki pojedinačni slučaj. U razgovorima je bilo riječi, kako je rekla, i o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala gdje su, po njenim riječima, postignuti visoki standardi te je i danas izražena spremnost na suradnju sve tri zemlje u tom području. Predsjednik Tadić istaknuo je kako je stajalište Srbije da je završetak pregovora Hrvatske s EU dobar ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu regiju, te izrazio "apsolutnu potporu" Hrvatskoj i njezinoj vladi u tome. Dodao je kako istodobno Srbija teži dobivanju statusa kandidata do kraja ove godine kao i početku pregovora o pristupanju Uniji, te da želi da cijela regija bude u EU. Slovenski premijer Pahor izjavio je, precizirajući kako to čini kao predstavnik zemlje članice Europskog vijeća, a ne u ime tog vijeća, da će se u tom tijelu, ako uz ispunjavanje uvjeta s hrvatske strane, to bude i stvar političke odluke, založiti da Hrvatska završi pregovore u lipnju ove godine. Novinarima je podijeljena i zajednička pisana izjava troje dužnosnika, u kojoj se izražava želja za jačanje gospodarske suradnje i međusobne potpore triju zemalja u nastupu na trećim tržištima.

ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković razgovarao je u petak s pomoćnicom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i direktoricom regionalnog ureda UNDP-a za Europu i Zajednicu neovisnih država Kori Udovički i podržao nastavak započetih UNDP-ovih programa u Hrvatskoj do 2013. godine, priopćio je MVPEI. UNDP je, između ostalog, osigurao sredstva za osnivanje "Centra izvrsnosti" gdje bi hrvatski stručnjaci mogli prenijeti iskustva tijekom hrvatskog pregovaračkog procesa na druge države u regiji, dodaje se u priopćenju. Ministar Jandroković je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska postupno evoluirala iz zemlje primateljice razvojne pomoći u zemlju davateljicu, a taj su razvoj pratili i programi UNDP-a u Hrvatskoj. Od početka svojeg djelovanja u Hrvatskoj 1996. godine do danas, UNDP je u razne programe uložio oko 70 milijuna američkih dolara.

BREGA - Sukobi između pobunjenika i snaga vjernih Moameru Gadafiju blizu naftnog postrojenja u Bregi, gradu na istoku Libije, nastavljeni su u petak, dok loše vrijeme već nekoliko dana ometa koaliciju u izvođenju zračnih napada. Linija fronte tijekom jutra se nalazila u okolici Brege, ali se novinari prvi put nisu mogli približiti toj zoni iz Adždabije, 80 km udaljene od Brege. Zasad nije moguće iz neovisnih izvora doznati tko nadzire Bregu, strateški važan grad u kojemu se nalazi veliki naftni terminal. Pobunjeničke snage tvrde da su u petak prema Bregi poslale svoje najbolje opremljene snage koje su naoružane i teškim topništvom. Po riječima najvišeg američkog časnika, admirala Mikea Mullena, "najveći problem koalicije zadnja tri ili četiri dana su vremenske prilike". "To je više od ostalog oslabilo ali ne i eliminiralo učinkovitost" zrakoplova zaduženih za napade koji ponekad ne mogu "dobro vidjeti ciljeve", objasnio je Mullen. Meteorološke prilike dopustile su posljednjih dana Gadafijevim snagama da provedu protunapad prema istoku, budući da pobunjeničke snage nisu uspjele najbolje iskoristiti koalicijske zračne udare protiv Gadafijevih snaga.

STOCKHOLM - Zastupnici u švedskom parlamentu u petak su velikom većinom odobrili sudjelovanje osam borbenih zrakoplova u koalicijskim snagama u Libiji, no nije im dopušteno bombardirati libijski teritorij, izvijestili su službeni izvori. To je prva intervencija švedskih vojnih snaga u inozemstvu u zadnjih 48 godina. Riksdag je glasao za švedsku misiju kojom će pridonijeti akcijama u zoni zabrane letenja u Libiji pod zapovjedništvom NATO-a. "Za" se izjasnilo 240 članova parlamenta, 18 ih je bilo protiv, a pet zastupnika bilo je suzdržano. Švedskim vojnim snagama nije dopušteno bombardiranje ciljeva na kopnu. One će samo jamčiti poštivanje zone zabrane letenja, u skladu s prijedlozima što ih je švedska vlada iznijela u utorak te u skladu sa zahtjevom oporbe, koja je time uvjetovala glasanje za intervenciju. Šef švedske diplomacije Carl Bildt izjavio je kako je vlada preferirala opciju koja bi omogućila bombardiranje kopnenih ciljeva.

TOKIO - Japanski premijer Naoto Kan u petak je izjavio kako Japancima ne prijeti opasnost od izlaganja opasnim razinama radioaktivnosti, ukoliko se budu pridržavali naputaka i savjeta koje im svakodnevno daju vlasti, tri tjedna nakon nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushimi. Dva dana nakon preporuke Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kojom se Japancima savjetuje da područje evakuacije prošire na više od 20 km oko elektrane, Kan je istaknuo kako japanske vlasti o spomenutim zonama odlučuju u skladu s prijedlozima znanstvenika i stručnjaka. "Od stanovnika Japana tražimo da poštuju službene naputke i savjete, jer u tom slučaju neće imati zdravstvenih posljedica", objasnio je Kan na konferenciji za novinare. Osim odredbe o evakuaciji stanovništva u zoni 20 km oko elektrane Fukushime Daiichi, vlada je donijela i odredbu o obustavi izvoza povrća i mliječnih proizvoda iz nekoliko prefektura u blizini elektrane. I tokijske su vlasti savjetovale stanovnicima grada da bebama ne daju za piće vodu iz slavina, pošto su u toj vodi otkrivene iznimno visoke razine radioaktivnog joda. "Vlada je pozvala sve stručnjake da stabiliziraju stanje u elektrani. U ovome trenutku to još uvijek nije postignuto i ne mogu vam precizno reći kad će se to realizirati, no dajemo sve od sebe", rekao je Kan.

MOSKVA - Tragovi radioaktivnosti iz japanske nuklearne centrale Fukushime otkriveni su u Moskvi, ali ne predstavljaju probleme za zdravlje stanovništva, navela je u petak specijalizirana gradska služba za zbrinjavanje nuklearnog otpada. "Radon, rusko poduzeće specijalizirano za otkrivanje radioaktivnosti, otkilo je tragove radioaktivnosti prošli tjedan u Moskvi", rekao je zamjenik direktora službe Oleg Polski na konferenciji za novinare. Nakon 23. ožujka zabilježili smo radioaktivnost čija obilježja odgovaraju stanju nakon nuklearne nesreće", rekao je. Precizirao je da se radi se jodu -131, ceziju -134, ceziju-137 i teluriju -132. "Izotopi pokazuju da se radi o procesu povezanom s nesrećom u Fukushimi", ali ti tragovi nisu opasni za ljude. Tragovi radioaktivnosti, ocijenjeni bezopasnima, otkriveni su početkom tjedna u Vladivostoku, na ruskom krajnjem istoku, u gradu udaljenom tisuću kilometara od oštećene centrale u Japanu. Rusija je prošli tjedan zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz četiriju japanskih prefektura zagađenih nakon nesreće u centrali Fukushima Daiichi, nakon potresa i tsunamija 11 ožujka.

AMAN - Nakon molitve petkom u tri sirijska grada buknuli su prosvjedi protiv vladajuće stranke Baath, doznaje se od sirijskih aktivista koji podsjećaju da je predsjednik Bašar al-Asad prije dva dana masovne prosvjede i zahtjeve za slobodom nazvao stranom urotom. Stotine ljudi izašlo je na ulice Damaska, a snage sigurnosti su odgovorile suzavcima u predgrađu Duma i obalnim gradovima Latakiji i Baniasu. Posebno su vidljiva pojačanja snaga sigurnosti oko džamija, gdje su prosvjedi i počeli. Aktivisti upozoravaju da su vojnopolicijske snage sve brutalnije.

SANA - Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh obratio se u petak masovnom provladinom skupu u Sani i poručio da će sve žrtvovati za svoju zemlju, aludirajući da ne namjerava odstupiti s vlasti. "Prisežem vam se da ću žrtvovati svoju krv i dušu i sve što je vrijedno za dobrobit ovog velikog naroda", kazao je Saleh ispred nekoliko tisuća svojih pristaša. Višetjedni prosvjedi diljem Jemena doveli su Salehovu 32-godišnju vladavinu na rub kolapsa. SAD i susjedna Saudijska Arabija zabrinute su tko bi Saleha mogao naslijediti, uzimajući u obzir činjenicu da u zemlji buja potpora Al-Kaidi.

DEN HAAG - Međunarodni sud pravde (ICC) proglasio se u petak nenadležnim za tužbu Gruzije protiv Rusije, koju optužuje za "etničko čišćenje" Gruzijaca u separatističkim područjima Južne Osetije i Abhazije. "Sud je s 10 glasova protiv šest ocijenio da nije nadležan za spomenutu tužbu", izjavio je predsjednik ICC-a, sudac Hisashi Owada. Suci su ocijenili da molba Gruzije ne udovoljava članku 22 Međunarodne povelje iz 1965. o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije. Taj članak podrazumijeva održavanje pregovora između država o pitanjima koja su u srži spora, a prije nego što predmet preuzme ICC. Zamjenica gruzijske ministrice pravosuđa Tina Burjaliani je kazala da je Gruzija razočarana odlukom suda, ne isključivši mogućnost da njezina zemlja predmet ponovo pošalje sudu. "Stvar se tu ne završava, sve su mogućnosti otvorene", kazala je Burjaliani. Izrazila je, međutim, zadovoljstvo što je ICC priznao postojanje spora između Gruzije i Rusije, suprotno tvrdnjama ruske strane.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak navečer podvrgnuta je uspješno obavljenom operativnom zahvatu na lijevom koljenu i neko će vrijeme morati koristiti štake, izvijestio je njezin glasnogovornik Steffen Seibert. Operativni zahvat zbog lezije meniskusa lijeve noge "uspješno je obavljen" i kancelarka je "nakon operacije napustila bolnicu", rekao je Seibert. "Kancelarka se dobro osjeća i danas radi od kuće. Nekoliko će dana vjerojatno morati hodati uz pomoć štaka. Operacija nije posljedica pada ili neke druge nesreće", rekao je. Glasnogovornik je također kazao kako će Merkel unatoč operaciji sudjelovati u otvaranju Sajma u Hannoveru, koji će se održati u ponedjeljak te će ondje održati govor, no neće biti u stanju obići štandove, kako je bilo predviđeno.

LJUBLJANA - Nakon uspješne operacije raka prostate, izvedene u utorak u Innsbrucku, slovenski predsjednik Danilo Tuerk (59) dobro se oporavlja i već idućeg tjedna preuzet će svoje dužnosti, objavio je u petak ured slovenskog predsjednika. Tuerkov kabinet objavio je i njegov program za idući tjedan u kojemu će, možda znakovito, njegovo prvo javno pojavljivanje nakon operacije biti u Ljubljani u četvrtak, na tradicionalnom izboru "Liječnika godine", čiji je pokrovitelj, gdje će nastupiti kao govornik. Nakon što se Tuerk, na savjet svojih liječnika, odlučio za operaciju u inozemstvu, sada se u javnosti javljaju mišljenja da je bio to izraz nepovjerenja domaćoj medicinskoj struci. Uspješne operacije prostate pomoću "robotskih ruku" koje nose kirurške instrumente i liječnicima omogućavaju vrlo precizan rad, a bolesniku brz oporavak, izvode se i u Sloveniji, ali ne u Ljubljani, nego u Celju. "Ne znam zašto se predsjednik odlučio za operaciju u Austriji, no svatko ima pravo odlučiti se za ono što smatra za sebe najboljim", rekao je za Slovensku televiziju kirurg iz Celja Sandi Poteko.

LAGOS - Nigerija, najnapučenija afrička zemlja i najveća afrička izvoznica nafte, od 2. travnja tri subote zaredom bira parlament, predsjednika i guvernere svojih država i ti bi izbori mogli oslabiti vladajuću stranku, ali i dokinuti prijevare, lažiranje rezultata i izborno nasilje, piše agencija Reuters u najavnim tekstovima. Predsjednik Goodluck Jonathan natječe se za novi mandat, a njegova Narodna demokratska stranka (PDP), na vlasti od ukidanja vojne vladavine 1999., kako se predviđa, zadržat će većinu, ali i izgubiti neke regije. PDP sada ima više od tri četvrtine parlamentarnih mjesta i kontrolira 27 od 36 nigerijskih država. Glavni je protivnik Jonathanu, kršćaninu iz delte Nigera, Muhamadu Buhari, kandidat Kongresa za progresivnu promjenu (CPC), bivši vojni čelnik koji je 1983. izveo državni udar, no svrgnut je dvije godine poslije. Buharu je izgubio na izborima 2002. i 2007., te poručio da ovog puta neće trpjeti prijevare.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙