FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Večernjakovci" u štrajku tvrde da su u medijskoj blokadi

Autor: sobr
ZAGREB, 1. travnja 2011. (Hina) - Vodstvo štrajkaškog odbora "Večernjeg lista" upozorilo je danas na nefunkcioniranje pravne države jer već deseti dan inspekcija rada ne dolazi na njihov poziv, ali i na "blokadu medijskih tajkuna" koji ne dopuštaju da se piše o njihovu slučaju.

"To je diverzija na slobodno novinarstvo", ustvrdio je glavni sindikalni povjerenik u "Večernjaku" Anton Filić. Za medijsku blokadu optužio je svoju kuću i Europapress holding, a izrazio je nezadovoljstvo i nekim prilozima o štrajku objavljenim na HRT-u.

Objasnio je da se njihova kritika ne odnosi na novinare, nego na urednike i vlasnike medija koji ne žele da se piše o njima i njihovu poslovanju.

"Da se ovako nešto događa bilo kome drugom, a ne novinarima, to bi već bilo na naslovnicama svih tiskovina", ustvrdila je predsjednica HND-ova ogranka u "Večernjaku" Božena Matijević.

Izvijestila je da su o stanju u tom listu i razlozima štrajka izvijestili i izaslanstvo Europske komisije u Hrvatskoj, čiji je predstavnik Paolo Berizzi, kako je rekla, istaknuo važnost kolektivnih ugovora i pregovaranja za slobodu medija kao temelja demokracije.

Štrajkaški odbor najavio je da će o svemu izvijestiti i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, koji uskoro dolazi u Zagreb.

Podsjetili su da već deset dana traže dolazak inspekcije rada koja bi trebala utvrditi tko u vrijeme štrajka većine stalno zaposlenih novinara "puni" stranice "Večernjeg lista" i u kakvom su statusu te kolege te krše li se zakoni i propisi.

"Večernjakovci" u štrajku smatraju da je njihova borba za kolektivni ugovor važna za sve novinare u Hrvatskoj pa su pozvali na solidarnost i zajedništvo bez kojega će se, kako kažu, teško obraniti radna i profesionalna prava.

Filić je istaknuo da su štrajkaši u svakom trenutku spremni i otvoreni za razgovor s upravom te kako se ipak nadaju dogovoru jer, kako je rekao, bez kolektivnog ugovora nema mira u "Večernjem".

Ustvrdio je da je "bahatost Styrije", austrijske tvrtke koja je vlasnik "Večernjeg lista", antipropaganda za Europsku uniju i europske vrijednosti, ali i za ugled Austrije. Dodao je kako su iz dopisa predsjednika nadzornog odbora Styrije doznali da u Austriji vjeruju da uprava "Večernjaka" godinama nije izvlačila dobit, nego je ulagala u tvrtku.

"To je neistina. Iz 'Večernjaka' je odneseno više stotina milijuna kuna", rekao je, podsjećajući da su prodani udjeli u velikim uspješnim tvrtkama i rasprodane nekretnine. Po njegovim riječima, želi se prodati i zgrada gdje je sada redakcija lista. "Time bi 'Večernji' postao beskućnik", zaključio je Filić.

Kazao je da s vremenom štrajkaši "nisu izgubili dah". "Nema malodušnosti, samo smo malo razočarani izostankom pravne države i medijskom blokadom", dodao je.

Predsjednik Redakcijskog vijeća "Večernjeg lista" Marinko Jurasić ustvrdio je kako upravo njihov slučaj pokazuje koliko su povezana radna prava novinara i sloboda medija.

Izrazio je žaljenje što se glavni urednik lista Goran Ogurlić još nije očitovao o štrajku. Tomu se pridružila i Božena Matijević, kojoj nije jasno kako se glavni urednik nije upitao zašto su i kako njegovi novinari dovedeni u situaciju da moraju štrajkati. Dodala je da među štrajkašima nema novinara s manje od deset godina radnog staža u "Večernjaku" te da je riječ o uglednim i iskusnim 'perima'.

Predsjedatelj Središnjeg odbora HND-a Nikola Kristić najavio da će novinarska udruga organizirati novi, "još veći prosvjed ako se ne riješi problem kolega u 'Večernjem'".

Pozvao je sve novinare da se solidariziraju s "Večernjakovcima" jer je riječ o borbi za radna, ali i profesionalna prava novinara, koja su sve ugroženija.

Članovi štrajkaškog odbora podsjetili su i na "mogućnost generalnog štrajka novinara" ako se do kraja travnja ne potpiše nacionalni granski kolektivni ugovor. To je, naime, bio jedan od zaključaka lanjske Skupštine HND-a.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙