FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska: bivše ljubavi u utrci za predsjedničku nominaciju

Autor: rtom
TULLE, 31. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Bivši predsjednik francuskih socijalista Francois Hollande objavio je u četvrtak da je spreman natjecati se na predsjedničkim izborima 2012. godine, a u borbi za stranačku predsjedničku nominaciju suprotstavit će se bivšoj izvanbračnoj družici Segolene Royal.

Zadnjih tjedana Hollandeu je popularnost brzo rasla i on je sada u anketama ispred Royal, koja je bila kandidatkinja socijalista na izborima 2007. i izgubila od Nicolasa Sarkozyja, kandidata desnog centra.

Hollande i Royal vezu su počeli još za studentskih dana i zajedno imaju četvero djece. Par nije bio službeno vjenčan, a Royal je prije četiri godine, ubrzo pošto je izgubila na izborima, objavila da se rastaje od Hollandea.

Socijalisti, vodeća oporbena francuska stranka koja u anketama vodi ispred Sarkozyjeva desnog centra, svog će predsjedničkog kandidata objaviti u listopadu, nakon unutarstranačkih izbora.

"Nema vremena za gubljenje", rekao je Hollande pristašama u gradu Tulleu, svojoj bazi u središnjoj Francuskoj. I to je "razlog ... što se kanim kandidirati".

Ipak, među socijalistima najviše izgleda da pobijedi Sarkozyja ima predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn, odluči li se kandidrati. Popularna je i predsjednica socijalista Martine Aubry, a Hollande i Royal za njima zaostaju.

Promatrači su Royal i Hollandea često uspoređivali s Hillary i Billom Clintonom zbog obostranih političkih ambicija. Nakon rastave njihovi su odnosi jako zahladili no oboje su i dalje popularni, Hollande među stranačkim jastrebovima, a Royal među mlađim ljevičarima.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙