FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plenković govorio na skupu o francusko-hrvatskim odnosima

Autor: vmrs
ZAGREB, 8. ožujka 2011. (Hina) - O prijateljskim odnosima Hrvatske i Francuske koji su definirani Strateškim partnerstvom što su ga dvije zemlje potpisale u srpnju 2010., a kojim se reguliraju prioriteti bilateralne suradnje, govorio je u utorak državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković na stručnom skupu "Hrvatsko–francuski dodiri" u okviru Dana frankofonije u Zagrebu, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova.

Na skupu koji je organiziran na inicijativu Hrvatske udruge stipendista francuske vlade, Plenković je istaknuo prijateljske odnose Hrvatske i Francuske koji su definirani Strateškim partnerstvom. Naglasio je važnost francuske potpore Hrvatskoj na putu prema članstvu u Europskoj uniji, posebice stavljanjem Hrvatskoj na raspolaganje više posebnih savjetnika za pravosuđe, poljoprivredu, unutarnje poslove, vojne poslove, kulturu, kao i za pitanja vezana uz Europsku uniju.

Državni tajnik Plenković naglasio je partnerske odnose Hrvatske i Francuske kao saveznica u okviru Sjevernoatlantskog saveza i zajedničkog vojnog angažmana u Afganistanu, a također i važnost suradnje u okviru Unije za Mediteran, kaže se u MVPEI-jevu priopćenju.

Državni tajnik Plenković govorio je o važnosti i ulozi akademika Mirka Grmeka, povjesničara znanosti svjetskog glasa, europskog humanista i angažiranog intelektualca koji je dao velik doprinos povezivanju svojih dviju domovina, Hrvatske i Francuske. Naglasio je ulogu akademika Grmeka početkom agresije na Hrvatsku kada je u francuskim medijima objavljivao tekstove o Hrvatskoj i održavao brojna predavanja i javne nastupe koji su utjecali na promjenu mišljenja francuske javnosti o Hrvatskoj, dodaje se u priopćenju.

Na skupu su o akademiku Mirku Draženu Grmeku govorili i Aleksa Bjeliš, rektor zagrebačkog sveučilišta, Jean–Marc Cassam-Chenai, savjetnik za kulturu francuskoga veleposlanstva, supruga pokojnog profesora Grmeka književnica Louise Lambrichs i drugi.

(Hina) xvm/xpp ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙