FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarkozy u Tokiju o novim nuklearnim standardima

Autor: akoz
TOKIO, 31. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak je u Tokiju predložio sastanak predstavnika skupine G20 u svibnju o određivanju novih globalnih sigurnosnih standarda nakon krize nastale oštećenjem japanske nuklearne elektrane u potresu i tsunamiju.

Sarkozy, prvi strani čelnik koji je posjetio Japan od katastrofe 11. ožujka, rekao je da incident ne bi trebao dovesti u pitanje nastojanje da se unaprijedi iskorištavanje nuklearne energije, nego postaviti pitanje međunarodnih normi koje osiguravaju da ta industrija ostane sigurna.

"Problem je više u uspostavljanju sigurnosnih normi nego u izboru nuklearne energije za koju sada nema alternative", rekao je na konferenciji za tisak s japanskim premijerom Naoto Kanom u Tokiju.

"Moramo riješiti anomaliju da nema međunarodnih sigurnosnih standarda u nuklearnim pitanjima. Mi želimo međunarodne standarde jer je svijet veliko selo, a ono što se događa u Japanu može imati posljedice drugdje", rekao je.

Sarkozy je naglasio da će Francuska zatražiti da se tijela nadležna za nuklearnu sigurnost članica skupine G20 sastanu u svibnju u Parizu kako bi se pripremili za skup Međunarodne agenciju za atomsku enrgiju (IAEA) mjesec poslije.

"Trebamo međunarodne sigurnosne standarde prije kraja ove godine", rekao je Sarkozy čija zemlja predsjeda skupinama G20 i G8 veći dio 2011. godine.

Kan je podržao francuski prijedlog za preispitivanje globalnih normi, rekavši da je dužnost Japana da iscrpno "sa svijetom podijeli svoje iskustvo kako bi se izbjegle slične katastrofe".

Osim što je Sarkozy svojim dolaskom pokazao solidarnost s Japancima, sa sobom je u Tokio doveo i stručnjake iz državne kompanije za gradnju nuklearnih reaktora Areve, koji bi japanskim stručnjacima trebali pomoći u saniranju štete na nuklearkama.

(Hina) xakoz ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙