FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton: Gadafijeve snage su potisnute

Autor: djan
WASHINGTON, 25. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Snage Moamera Gadafija su potisnute, humanitarna katastrofa u Bengaziju je izbjegnuta, a zračne i protuzračne snage libijskog režima u najvećoj su mjeri neutralizirane, izjavila je američka držana tajnica Hillary Clinton u četvrtak navečer.

Priznavši vodstvo Sjedinjenih Država u prvim danima zračnih operacija iznad Libije, Clinton je naglasila kako je s vremenom smanjen broj zračnih misija američkih zrakoplova, a povećan je drugih koalicijskih zemalja.

"Danas smo poduzeli sljedeći korak. Usuglasili smo se u NATO-u da će Savez preuzeti zapovijedanje nad operacijama provedbe zone zabrane leta", rekla je Clinton, nedugo nakon što je glavni tajnik NATO-a Andres Fogh Rasmussen u Bruxellesu objavio da je postignut dogovor o tome da Savez preuzme zapovjedništvo nad tim segmentom operacije.

"Svih 28 članica NATO-a odobrilo je vojnim dužnosnicima sastavljanje plana po kojem bi NATO preuzeo širu misiju zaštite libijskih civila", rekla je Clinton.

Dužnosnici NATO-a objavili su da bi odluka o proširenju mandata, što bi Savezu omogućilo da preuzme zapovjedništvo nad svim operacijama u Libiji i napadne ciljeve na tlu u svrhu zaštite civila, mogla biti donijeta u nedjelju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙