FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saleh okuplja svoje pristaše na nove prosvjede

Autor: rtom
SANA, 31. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Jemenski predsjednik Ali Abdalah Saleh pozvao je svoje pristaše na nove prosvjede u petak za razliku od oporbe koja već dva mjeseca traži njegovu ostavku, javila je službena agencija Saba.

"Vjerski velikodostojnici, plemenski vođe, predstavnici civilnog društva, mladi i poljoprivrednici počeli su stizati u Sanu kako bi sudjelovali na Danu bratstva", kojim će iskazati odanost predsjedniku.

Oporba i njezine pristaše koji tjednima logoruju na Sveučilišnome trgu u Sani proglasili su pak petak "Danom spasa".

Međutim, u želji da izbjegnu nasilje odustali su od isprva planiranog marša na predsjedničku palaču.

"Ne želimo sukobe s predsjednikovim pristašama, no mnogo od njih pozvani su po dužnosti iskazati odanost predsjedniku, a zapravo su vojnici i policajci u civilu", rekao je Adel al-Valibi, jedan od oporbenih vođa.

Oporba i njezine pristaše od kraja siječnja traže ostavku predsjednika koji vlada 32 godine, a zahtjeve su ojačali nakon ubojstva 52 prosvjednika za čiju su smrt odgovorni Salehovi pristaše.

Saleha je napustio dio vojske, moćna plemena i dio visokih vjerskih dužnosnika, no čini se da je on uvjeren u svoju nadmoć pošto su mu lojalnost njegove pristaše masovno iskazale 25. ožujka.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙