FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hu pred Sarkozyjem kritizirao zračne napade na Libiju

Autor: rtom
PEKING, 30. ožujka 2011. (Hina) - Zračni napadi zapadnih sila na Libiju mogli bi kršiti rezoluciju UN-a, rekao je u srijedu u Pekingu kineski predsjednik Hu Jintao francuskome kolegi Nicolasu Sarkozyju, vodećem zagovorniku vojne intervencije u toj zemlji, koji je u Peking doputovao kako bi dobio potporu reformi međunarodnog monetarnog sustava.

"Cilj je rezolucije zaustaviti nasilje i zaštititi civile", no "ako vojne akcije donesu katastrofu nedužnim civilima i pogoršaju humanitarnu krizu, to bi moglo kršiti početni duh rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Hu, javlja AFP.

Rezolucijom 1973 UN je otvorio put za zračne napade na snage pukovnika Moamera Gadafija, no tekst dopušta i "sve potrebne mjere" u svrhu zaštite civila, što ostavlja prostor za različita tumačenja.

Pri donošenju rezolucije o Libiji Kina se suzdržala od glasovanja i nije uložila veto, na što ima pravo po svome statusu stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Kao predsjednik Francuske, trenutačne predsjedateljice G20, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta i nove sile u gospodarskom usponu, Sarkozy će u četvrtak otvoriti seminar te skupine u Nankingu.

Sarkozy na sastanku s Huom zatražio potporu Kine za reforme međunarodnoga monetarnog sustava i financijskih tržišta, ali je izgleda nije dobio.

"Francuska treba kinesko sudjelovanje radi napretka u svim velikim pitanjima, od cijena robe, do ograničenja spekulacija, monetarne nestabilnosti koja može prijetiti poboljšanju konkuretnostni te prijetiti i miru u svijetu", rekao je Sarkozy.

Nakon sastanka Huov je ured tek kratko priopćio da njegova vlada "želi jačati komunikaciju i koordinaciju" s Francuskom oko sastanka na vrhu G20 što će se održati kasnije ove godine, prenosi Reuters.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙