FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šok u Manili: Kina pogubila navodne filipinske krijumčare

Autor: vkla
SHENZHEN/MANILA, 30. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Kina je u srijedu izvršila smrtne kazne nad troje filipinskih državljana osuđenih za krijumčarenje droge, usprkos tome što su filipinski dužnosnici molili da ih se pomiluje i nakon što je masovno korištenje smrtne kazne u Kini prije nekoliko dana oštro osudio Amnesty International (AI).

Dvije žene i jedan muškarac uhvaćeni su s nekoliko kilograma heroina svaki kada su 2008. pokušali ući u Kinu. Kineski zakon propisuje smrtnu kaznu za krijumčarenje najmanje 50 grama bilo koje ilegalne droge.

"Danas je tužan dan za nas. Sve do posljednje minute smo se nadali odgodi izvršenja smrtne kazne", kazao je filipinski potpredsjednik Jejomar Binay.

Elizabeth Batian, (38), usmrćena je injekcijom u zatvoru u Shenzhenu na jugu zemlje. Smrtna kazna nad Sally Ordinario-Villanueve, (32), i Ramonom Credom, (42), izvršena je u lučkom gradu Xiamenu.

Na Filipinima su za troje njihovih državljana bile organizirane masovne molitve i bdijenja. Filipinski potpredsjednik je posebice ogorčen zbog činjenice da se Kina oglušila na njihove molbe za odgodom smrtne kazne, tvrdeći da su prikupljeni novi dokazi koji ukazuju da Ordinario-Villaneuve nije znala da u svojoj prtljazi prenosi drogu.

Oko 10 milijuna Filipinaca, ili jedna desetina stanovništva, radi u inozemstvu i milijarde dolara koje svake godine pošalju kući važan su dio osiromašena filipinskog gospodarstva.

"Njih troje osuđeno je za krijumčarenje droge, ali vjerojatno ih se može smatrati i žrtvama - žrtvama beskrupuloznih krijumčarskih bandi i vrbovatelja i žrtve društva koje im nije moglo osigurati zaposlenje u vlastitoj zemlji", rekao je u priopćenju filipinski predsjednik Benigno Aquino.

(Hina) xvk ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙