FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrana: Perišić nije imao kontrolu nad svojim oficirima

Autor: spuc
ZAGREB, 30. ožujka 2011. (Hina) - Obrana bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, optuženog za zločin u Srebrenici, opsadu i teror stanovnika Sarajeva i raketiranje Zagreba, ustvrdila je u srijedu u završnim riječima na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju da Momčilo Perišić, suprotno tvrdnjama haaškoga tužiteljstva, nije kontrolirao oficire Vojske Jugoslavije koji su raspoređeni u snage bosanskih i hrvatskih Srba, uključujući zapovjednika snaga bosanskih Srba Ratka Mladića.

Tužitelji tvrde da je Perišić odgovoran za zločine koje su počinile snage bosanskih i hrvatskih Srba jer ih je kontrolirao preko zapovjednika koji su iz Vojske Jugoslavije prebačeni u njihov sastav, kao i oružjem i drugom logističkom pomoći koju im je pružao u etničkom čišćenju tijekom rata u BiH i Hrvatskoj. Tužitelji smatraju da su slijedom toga Vojska Jugoslavije zajedno s vojnim snagama bosanskih i hrvatskih Srba djelovale kao jedna oružana sila.

Obrana je pak u srijedu tvrdila da Perišić nije imao kontrolu ni nad jednim oficirom koji je upućen preko kadrovskih centara, koje je osobno osnovao, u vojsku bosanskih i hrvatskih Srba, od trenutka kad su ušli u sastav tih snaga na području BiH i okupiranih dijelova Hrvatske.

Perišićevi branitelji stoga su pozvali sudsko vijeće da odbace glavnu tezu tužitelja da su zapovjednici i najvažniji oficiri vojske bosanskih i hrvatskih Srba bili zapravo pripadnici Vojske Jugoslavije i da je general Perišić nad njima imao efektivnu kontrolu.

"Mladića nitko nije kontrolirao i on je radio što je htio i kada je htio", poručila je njegova obrana koja je poricala da ikakav značaj ima činjenica gotovo istodobnog Mladićeva unapređenja u hijerarhiji Vojske Jugoslavije i vojske Republike Srpske.

Za Perišićevu obranu činjenica da su ti oficiri i dalje dobivali plaću i ostvarivali sva ostala prava preko VJ nije dokaz Perišićeve kontrole nad njima.

Tužitelji su u utorak zatražili kaznu doživotnoga zatvora za Perišića.

(Hina) xps ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙